söndag 13 december 2020

En smakebit på søndag - Ormen i Essex

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter Ormen i Essex och är skriven av Sarah Perry.  

London 1893. Cora Seaborne är ung, har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Tillsammans med sin socialistiska väninna Martha och som mycket specielle son Francis lämnar Cora storstaden för den lilla staden Colchester i Essex, där rykten om en mystisk sjöorm har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Cora finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker Will och Cora svaret på gåtan kring odjuret, samtidigt som de oundvikligen dras till varandra.

Smakbiten är hämtad från sidan 129:

Som det visade sig nästa morgon var ormen i All Saints en ganska harmlös sak på armstödet till en kyrkbänk från sextonhundratalet. Den hade huggits in under Essexormens sista dagar, när rykten hade övergått i legend och det inte längre sattes upp några varningsskyltar på ekar och milstenar. Odjuret hade uppenbarligen inte skrämt den skälmske konstnären, som hade lindat dess svans tre gånger runt balustern med vassa, överlappande fjäll men hoppat över både klor och tänder. Vingarna, medgav Cora skrattande, var lite otäcka och såg ut som om en fladdermus hade tvingats para sig med en sparv, och när en skugga gled över det grinande ansiktet såg det ut att blinka, men det var knappast någon ockult symbol. Ormen hade utstått tvåhundra år av kyrkobesökares ömma smekningar och dess ryggrad var blanksliten och len.

22 kommentarer:

 1. Denna var ju typ på allas läppar ett tag. Jag vet inte om jag vill läsa den eller ej. Skönt att man inte behöver bestämma sig på studs 🙂

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den här boken syntes ju "överallt" en period. Omslaget är rätt slående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag minns också hur "alla" verkade läsa den ett tag. Visst är det ett omslag som man lägger märke till.

   Radera
 3. varför skulle hon behöva dra åt korsetten om hon ändå skulle dra sig tillbaka?
  den här boken har jag oläst i min hylla, men jag tänker ta itu med den när som helst. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte det samma. Varför inte kasta korsetten istället?

   Radera
 4. Den här har jag läst, tyckte om den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Denne boken har stått så lenge på leselisten min at jeg hadde glemt den av :-) Jeg synes coveret er nydelig og det var det som først lokket meg til å lese den.
  Ha en riktig fin adventssøndag!

  SvaraRadera
 6. Den här har jag tänkt läsa sedan den var ny. Tack för smakbiten och påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att plocka fram den då ;)

   Radera
 7. Den här har jag läst. Jag tyckte den var ganska bra, lite för omständlig ibland. Omslaget är fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lägger verkligen märke till det omslaget.

   Radera
 8. Oh, denna gillade jag mycket, tack för smakbit och påminnelse, måste kolla om hon skrivit andra böcker som jag inte läst ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte ens tänkt på att hon kan ha skrivit fler böcker. Det måste jag också kolla när jag är klar med denna.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Har den på engelska men har inte läst än.

  SvaraRadera
 10. Den är jag väldigt sugen på att läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera