tisdag 1 december 2020

Tisdagstrion: Väderfenomen i titeln

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat väderfenomen i titeln. Här följer min väderspända trio:

Först ut blir nobelpristagaren Orhan Pamuks roman SnöJag kan inte riktigt bestämma mig för om boken var lättläst eller svårläst. Texten var inte svår och mycket av innehållet handlade om huvudpersonen Kas kärlek och vankelmod. Men samtidigt är det svårt att följa med och uppfatta den satir som finns i boken och som rör specifikt turkiska förhållanden. Boken blev mycket uppmärksammad i Turkiet när den kom ut och den kritiserades också från många håll. Säkerligen därför att den skriver om den tilltagande islamismen, men även om regeringens förtryck av oliktänkande och undertryckandet av fakta om folkmordet på armenier för snart ett sekel sedan. Pamuk nämner ofta hus som han ser och som tillhört armenier. Poeten Ka är bokens huvudperson, men han är inte bokens "jag". Istället är det Orhan Pamuk själv som då och då kommer in, och han träffar även de personer som romanfiguren mött tidigare i boken. Ett intressant grepp måste jag säga. Även om jag inte förstod allt när det gäller bokens mening, så är det i alla fall roligt att ha läst den :)

Nummer två får bli Hetta av Jane Harper.
Australien härjas av en svår torka. Invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas fatta desperata beslut på grund av vattenbristen - ingenting växer på fälten, boskapsdjuren dör. Stämningen i staden är tryckt. Under mystiska omständigheter plockar Luke Hadler ned geväret från väggen för att ta livet av sin fru, deras sexårige son och sig själv.
Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade också en mörk hemlighet, en hemlighet som drev bort Aaron från Kiewarra tjugo år tidigare.
Boken är väl uppbyggd. Genom hela boken får vi tillbakablickar; både från händelserna för 20 år sedan och från det som föregick tragedin hos familjen Tadler. Harper har lagt ut en hel del villospår för läsaren, vilket gör det till en bra deckare. Upplösningen kom som en total överraskning för mig, och det är ju så det ska vara.
Den miljö som skildras känns trovärdig. Säger jag, som aldrig varit i närheten av Australien. Man kan verkligen känna den närmast outhärdliga hettan, och när de talar om jättekrabbspindlar inne i sovrummet skruvar jag olustigt på mig. Skvallret och missunnsamheten i ett litet döende samhälle, där gamla oförrätter aldrig glöms, känns också som något jag kan föreställa mig. En isolerad by kan skapa en otrolig samhörighet, men då får ingen sticka ut.

Dit vinden blåser av E.V. Thompson är en bok som innehåller mycket. Den utspelar sig i 1840-talets Cornwall. Där arbetar gruvarbetare under fruktansvärda förhållanden. Den unge Josh ser hur människor i hans närhet slits ut och dör. När han får möjlighet att utbilda sig till ingenjör vill han använda sina kunskaper till att förbättra gruvarbetarnas förhållanden.
Hans engagemang för gruvarbetarna och deras försök att sluta sig samman i fackföreningar ses dock med oblida ögon av Cornwalls gruvägare.
Hans stora kärlek är en ung zigenarflicka. Ja, boken utspelar sig i en tid då det fortfarande fanns ett folk som kallades zigenare. De älskar varandra, men ödet skiljer dem åt. Flickan Miriam gifter sig med Josh' bäste vän, men föder hans barn.
Istället gifter han sig med en flicka från en mer välsituerad familj. Givetvis blir de inte lyckliga.
Mer ska jag inte berätta, för jag vill gärna rekommendera boken till andra. Det är en bok som speglar svåra sociala förhållanden, men som även innehåller mycket kärlek, hat och avundsjuka.

27 kommentarer:

  1. Hetta vill jag väldigt gärna läsa. Den står redan i hyllan så det finns inga egentliga hinder. Förutom tid och alldeles för många böcker...

    SvaraRadera
  2. känner till böckerna men inte läst, en finns i makens hylla, Thompsons bok har jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte det är så många som har Thompsons bok ;)

      Radera
  3. Här kommer Snö igen och den har jag i läslistan nu. Hetta har jag läst. En bra deckare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snö är ingen av mina favoriter, men som sagt roligt att ha läst den :)

      Radera
  4. En gemensam. Har lite dåligt samvete vad beträffar Pamuk, tror aldrig jag kommit igenom någon av hans böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa författare klarar man inte av. Det bara är så.

      Radera
  5. Hetta har jag läst och Snö står i hyllan. Tycker att jag känner igen 'Dit vinden blåser'. Jag har kanske läst om den hos dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt. Den har passat in som svar i lite olika frågor och utmaningar :)

      Radera
  6. Jag blev lite sugen på Hetta, har sett den förut men glömt av. Men nu kanske...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan behövas lite hetta i november :D

      Radera
  7. Hetta skulle jag vilja läsa! Pamuk har jag läst och håller med om att det är svårt att riktigt veta vad jag tycker :-)

    SvaraRadera
  8. Hetta tänkte jag också på, men den kom inte med sen. Riktigt bra bok!

    SvaraRadera
  9. Snö har jag läst och gillat. däremot har jag inte läst något av Jane Harper.
    känneer igen författarnamnet E V Thompson, men jag har inte läst något avvederbörande

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den allmänna meningen tycks vara att Hetta är en riktigt bra bok.

      Radera
  10. Tack för tipsen. Har inte läst någon av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ju värma dig med Hetta nu i vinter och svalka dig med Snö till sommaren :)

      Radera
  11. Hetta har jag läst. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  12. Hetta är den enda jag läst. Snö finns oläst i min bokhylla. Tack för tips om den tredje!

    SvaraRadera
  13. Snö tyckte jag var intressant, och Hetta vill jag läsa.

    SvaraRadera