fredag 26 maj 2023

Inte utan min syster av Åsa Hellberg

Titel: Inte utan min syster

Författare: Åsa Hellberg

Förlag: Bokförlaget Forum (2022)

Antal sidor:

Fjällbacka 1903. Systrarna Anna och Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka, i Kville socken. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksköterskor. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. Arbetet är krävande men framtidstron är stark för dörren till frihet står på glänt. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt. Gifter man sig förlorar man sitt arbete. Bara några år senare krossas tillvaron. Ett oäkta barn, en ansvarslös man och förbjuden kärlek drar isär systrarna. Tragedierna följs av år av svårigheter. Det starka band de haft slits sönder av olyckor, kaos och sorg. Var hittar man glädje när hoppet tycks ha gått förlorat?

Inte utan min syster är första delen i en trilogi av Åsa Hellberg. Författarinnan kommer ursprungligen från Fjällbacka och där utspelar sig en hel del av romanen. Till skillnad från tidigare skönlitterära böcker av Hellberg har hon använt sin egen familjs historia som grund för handlingen, även om den även innehåller en del fiktion.

Åsa Hellberg har tidigare bland annat givit ut romaner i Sonja-serien och Flanaganstrilogin. Hon går från klarhet till klarhet. I den nya trilogin spänner Hellberg bågen ordentligt. Här levandegör hon några kvinnoöden inom den egna släkten. Hon lyckas verkligen ge den rätta känslan av att vi befinner oss i början av det förra århundradet. Fascinerad av historien läser jag ivrigt kapitel efter kapitel. Det är en gripande berättelse skildrad på ett kärleksfullt sätt.

I de kommande delarna kommer några andra kvinnor att hamna i fokus. Det ska bli riktigt intressant att följa denna släktkrönika.

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att du tyckte om den, tusen tack för fina ord!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än har du inte gjort mig besviken med dina böcker.

      Radera