onsdag 17 maj 2023

Den tysta fågeln av Peter Mohlin och Peter Nyström

Titel: Den tysta fågeln

Författare: Peter Mohlin och Peter Nyström

Förlag: Norstedts (2023)

Antal sidor: 476 

En benbit hittas i ett fågelbo i Grums och väcker stor uppståndelse. Trettio år tidigare försvann tvillingarna Brodin mystiskt från en lekplats i den värmländska bruksorten. Kommer benet från en av pojkarna? Varför dyker det upp nu? På gatan där tvillingarna bodde tar spekulationerna ny fart. När en man som varit borta länge återvänder sprider sig en obehaglig stämning i grannskapet. Något är i görningen. Före detta FBI-agenten John Adderley - numera polis på länskrim i Karlstad - får den nyöppnade utredningen på sitt bord. Men han är splittrad. Att sköta en mordutredning och samtidigt ta hand om sin nioåriga brorsdotter sätter honom på helt nya prov.

Det tysta fågeln är den tredje deckaren av Peter Mohlin och Peter Nyström om den före detta FBI-agenten John Adderley. De båda tidigare är Det sista livet och Den andra systern.

Författarna har utökat området för Adderleys arbete. Nu utspelar sig inte händelserna bara i Karlstad, utan även i bruksorten Grums, en av Karlstads kranskommuner. Jag bor i Vålberg i Karlstads kommun, men har faktiskt närmare till Grums än till Karlstads centrum. Med författarnas självklara privilegium att bestämma över sin text har Mohlin och Nyström byggt ett helt nytt bostadsområde i Grums. Allt måste inte vara en exakt beskrivning av verkligheten.

Jag tyckte mycket om de båda tidigare böckerna i serien och kan konstatera att författarna med denna bok har överträffat sig själva. Vilken spännande kriminalroman detta är! Och så skickligt de leder in läsaren på villospår. Just när det mesta verkar vara uppklarat vänds allt på ända. Sakerna visar sig vara på ett helt annat sätt än man har förletts att tro.

Den tysta fågeln är en härlig bladvändare. Har du inte börjat med den här serien än så är det dags nu!

kaosutmaning 2023 får denna bok svara mot punkt 32: Läs en bok som utspelar sig i Värmland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar