fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka 20-23 mars

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången kommer frågan från Carola och lyder:
Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar.

Det där känns som ett ständigt problem för mig. Jag kan tycka att det är kul att blogga, men ibland får jag känslan av att det bara är jag som läser. Därför har jag försökt lägga in fler fasta inslag där jag vet att man får en del besök, såsom bokbloggsjerkan, en smakebit på söndag och tematrio.
Problemet är bara att de som då besöker en bara följer en länk till det specifika inlägget, så det blir inte fler besök till övriga inlägg.
Jag har försökt att ge kommentarer på andra bloggar i en from förhoppning att få återbesök, men det tycks sällan fungera.
Vad driver mig till att blogga? När jag skriver om mitt eget skrivande, så tycker jag att det sätter en bra press på mig själv. Har jag skrivit att jag håller på med ett visst projekt, känner jag en "skyldighet" att göra klart det. Att skriva om böcker jag läst har ett egenvärde tycker jag. Det är lätt att glömma bort böcker man läst, och då kan jag gå tillbaka och se vilka böcker det var och vad jag ansåg om dem.
Men nu ska jag kolla vad andra svarar på den här frågan. Hoppas att det dyker upp en massa bra tips!

30 kommentarer:

 1. visst är det trist när man får till det med något riktigt bra om någon bra bok, men ingen annan läser det....

  SvaraRadera
 2. Tror att man får inse att bloggandet främst är för sig själv. Trots det är det ju kul om någon läser och ändå roligare om någon kommenterar. Min blogg finns på FB och på twitter också och det gör den lite mer interaktiv än när jag bara bloggade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog en del introvert navelskådande :D

   Radera
 3. Håller med om att det ger ett mervärde att skriva om det man läst för sig själv - jag inte bara kan gå tillbaka till inlägget, utan jag minns också boken mycket tydligare än om jag inte hade skrivit om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon enstaka gång blir jag till och med överraskad att jag har läst en viss bok, och då är det himla bra att ha det uppskrivet.

   Radera
 4. Även om jag gillar att få besök på bloggen så ser jag nog det mest som en bonus. Bloggen är ju ändå mest för min skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast det känns ibland lite grand som att gå omkring och tala för sig själv :)

   Radera
 5. Jag bloggar nog också mest för min egen skull. Besök och kommentarer är kul bonus. De bloggar som jag återkommer skriver på ett sätt som jag tycker om,
  har haft en del boktips som jag fastnat för och de är nog lite "som jag" i vilka böcker de läser.

  SvaraRadera
 6. Min blogg fungerar nog också väldigt mycket som en läsdagbok för mig.

  SvaraRadera
 7. Jag har börjat fundera på om jag har lite släktdrag med en guldfisk för jag glömmer jätte fort bort böcker, kan ha ett hum om vad jag tycker men intealltid och om sällan varför jag tycker som jag gör, så är skönt att kunna gå och läsa sina recensioner. Sen är det alltid roligt att prata med andra om specifika böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tillhör vi nog samma släkt :)

   Radera
 8. Det är trevligt med kommentarer, men jag tror det gäller att vara tålmodig. För mig tog det ungefär ett år av att delta i jerkan och kommentera på andras inlägg innan jag började få regelbundna läsare, så det tog lite tid. Sedan tror jag att återkommande läsare är en väldigt liten del av de som läser ens blogg, även om det är förstås mest de som kommenterar.

  SvaraRadera
 9. Det är bra att kunna gå tillbaka och se vad man tyckte om en viss bok.

  SvaraRadera
 10. Jag kan personligen säga att jag via tex jerkan och andra fasta inlägg hittat bokbloggare som jag gärna återkommer och läser vid andra tillfällen. Men att ha en bokblogg är nog till största del något som är för en egens skull, sedan kan återkommande läsare och kommentarer vara en trevlig bonus.

  SvaraRadera
 11. Jag tänkte som du när det gäller mitt projekt att motionerna mera. Om jag skriver om det på bloggen är det svårare att smita ifrån motionen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En förfinad form av nyårslöften.

   Radera
 12. Jag tycker också att bloggandet sätter en viss press på mig att skriva. Och att läsa. Precis vad jag behöver ibland.

  SvaraRadera
 13. Använder du facebook och är du med i några grupper i så fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder FB väldigt lite och de grupper jag är med om är inte relevanta för inehållet i den här bloggen.

   Radera
  2. Jag har kanske relevanta grupper att tipsa om. Kanske inte just för bloggen, men för dig ( sedan kanske du redan känner till dem, men värt ett försök ) :-) Jag mailar.

   Radera
 14. Jag tycker att bokbloggsjerka, tematrio och liknande återkommande veckoinslag har gjort att jag hittat intressanta bloggar som jag ständigt återkommer till. Jag tror även att några hittat till mig också tack vare detta.

  SvaraRadera
 15. Jag brukar hitta bloggar tack vare jerkan och om de dyker upp på bokbloggar.nu :)

  SvaraRadera
 16. Jag brukar sällan kommentera på bloggar som inte tillåter en att skriva in eget namn och egen webadress, som i ditt fall nu. Jag kan kommentera genom google-konto, LiveJournal, WebbPress, TypePad, AIM och OpenID - men min blogg är inte kopplat till någon av dem (har ju iofs en gmail till bloggen, men det här med att logga ut från mig vanliga och logga in på bloggens, för att sedan göra om samma visa igen, lockar sällan när det handlar om en kommentar. Dessutom kan jag inte heller länka till min blogg på något sätt, vilket är fruktansvärt trist.

  Nu är jag hård, men jag samtidigt så är det sanningen. Läsare vill ha det enkelt för sig, så jag kan knappast vara ensam om min uppfattning.

  Eftersom jag inte kan kommentera, är det inte heller superroligt att fortsätta följa bloggen - det finns så många andra! Detta är vad jag tycker, men en blogg är ett socialt forum (på ett sätt) och därför vill man ju gärna känna sig välkommen också.

  //MonsterSteffa.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte tänkt på. Kanske skulle prova att ändra det.

   Radera
 17. Jag gillar verkligen att surfa runt bland bloggar, alltid får man något boktips eller läser något intressant.

  SvaraRadera
 18. Känner igen din problembeskrivning blott alltför väl. Att göra svarsvisit – som nu, tack för att du tittat in och lämnat spår hos mej – är en av de ”enkla” sakerna …

  SvaraRadera
 19. det förefaller som om många läser bloggar utan att för den skull kommentera. för mig är det värdefullt med en sökbar lädagbok. film följer med av bara farten. och ibland en eller annan TV-serie

  SvaraRadera