måndag 16 mars 2015

Tematrio - Vilja-läsa-böcker

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om böcker man vill läsa. Lyran skriver: Hur mycket jag än läser, finns det massor av böcker jag inte läser. Hjälp en sån hemsk tanke, tänk om jag missar något bra. Dessutom finns det vissa böcker jag går omkring och känner att jag vill läsa, men av olika anledningar inte får till det. Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa!

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij är en sådan bok som jag i vart fall skulle önska att jag hade läst. Jag vill veta mer om Raskolnikov. Sannolikheten att jag någonsin kommer att läsa den är dock låg. Omfånget knäcker mig.

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf nämnde jag i förra veckans tematrio, men jag har löjligt nog inte läst den, även om jag vet vad den handlar om. Och den står i min bokhylla, tillsammans med ett stort antal Selmaböcker, som jag faktiskt har läst. Så jag tror att jag får ta och avge ett löfte här och nu att jag ska läsa den boken under 2015.

Rid i natt av Vilhelm Moberg. Den tycks handla om ett bondeuppror i Värend på 1600-talet, men boken gavs ut 1941 och han lär ha påverkats av tyskarnas ockupation av Norge och Danmark. Boken blev en succé och jag tror att det är en roman som jag skulle vilja läsa.

10 kommentarer:

 1. Intressant trio och det är inte utan att jag också blir lite sugen på de där böckerna.

  SvaraRadera
 2. Brott och straff och Rid i natt är böcker som jag absolut kan rekommendera. Mycket bra!

  SvaraRadera
 3. Känner som du inför Brott och straff...

  SvaraRadera
 4. Herr Arnes penningar alltså - då får vi ha koll på ditt läslöfte :-) Ärligt talat, jag älskar Selma Lagerlöf - läs vadsomhelst av henne och du kommer inte att ångra dig. Brott och straff gillar jag också - den är verkligen mödan värd.

  SvaraRadera
 5. Mina favoriter!Herr Arnes penningar har allt; spänning, kärlek... passar även dagens ungdomar, den svartvita filmen kan man låna på biblioteket. Brott och straff läste jag som 16-åring och blev väldigt tagen, Moberg läste jag mycket av på 1970-talet...

  SvaraRadera
 6. Brott och straff vill jag läsa också, Moberg har jag läst någon bok av.

  SvaraRadera
 7. har också med Dostojevskij.

  SvaraRadera
 8. Tre alldeles utmärkta böcker! Du har något att se fram emot här.

  SvaraRadera
 9. De två första har jag läst och gillat. Den sista är oläst, helt ärligt så har jag ännu inte läst något av Moberg. Detta trots att jag har flera av hans böcker i bokhyllan, jag tror att det får bli ändring på det inom det snaraste!

  SvaraRadera