måndag 30 mars 2015

Tematrio - Påsk

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om påsk. Lyran skriver: Häxor? Godis? Deckare? Något annat påskigt? I år är Påsktrion helt valfri, berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken.

Fågel Rödbröst av Selma Lagerlöf. Ha! Jag lyckades få in Selma Lagerlöf igen! När Gud skapar världen med alla djur, ger han alla fåglarna deras namn. En fågel får heta Rödbröst. Men den lilla fågeln är alldeles grå. Försiktigt flyger den fram till Gud och påpekar detta. Den tror att Gud då ska se att Han har gjort ett misstag och ge fågeln dess röda fjädrar. Men Gud säger till den lilla fågeln att den själv får förtjäna sina röda fjädrar. Detta försöker sedan många generationer av fåglar Rödbröst göra, men utan att lyckas. Inte förrän en dag, då en av dem får syn på en man som är uppspikad på ett kors. Mannen ser plågad ut. Det är inte mycket en liten fågel kan göra. Men kanske att den ändå kan dra ut en av törntaggarna i mannens panna. När den gör det, droppar lite av den korsfäste mannens blod på fågelns bröst. Och då blev alla dessa fåglar röda, för genom barmhärtigheten hade den förtjänat sina röda fjädrar.

Barabbas av Pär Lagerkvist. En fånge ska släppas fri vid påsken. Pontius Pilatus frågar folket om de vill att han ska släppa fri Jesus från Nasaret eller Jesus Barabbas. Folket ropar Barabbas' namn, och denne blir frisläppt. Vi får följa denne Barabbas. Hur känns det för en människa som inser att han vunnit sin frihet på bekostnad av Guds Son?

Kristi sista frestelse är en bok av Nikos Kazantzakis, som jag inte har läst. Däremot har jag sett Scorseses film. En helt fantastisk film, som jag gärna skulle vilja se igen. Jesus ber på korset om att få bli räddad, och en liten flicka hjälper honom ned. Sedan kan Jesus leva vidare som en vanlig människa, bilda familj och åldras. Men till slut inser Jesus vem den lilla flickan var. Det var den förklädde Satan. Han ber då Fadern att få komma tillbaka till korset, vilket sker och han kan säga "Det är fullbordat!" Filmen kritiserades hårt av vissa religiösa grupper som ansåg den hädisk, men jag tycker att den ger ett svar på den svåra frågan varför Jesus var tvungen att dö på korset.

25 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna rekommendera Barabbas!

   Radera
 2. min favoritfågel. Pär Lagerkvist läste jag mycket för många år sedan. har varken läst Katzantzakis bok eller sett filmen, men temat är ju mycket intressant. Zorba har jag dock i färskt minne. lycka till hos friskvårdsdamen! stå på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack för den sista kommentaren! :)))

   Radera
 3. Vilket fint inlägg! Jag har inte läst någon av böckerna ovan, men du beskrev dem så inbjudande :-)

  SvaraRadera
 4. Barabbas är bra! Men det låter lite väl pekpinnigt, den där historien om rödhaken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fågel Rödbröst är väl skriven som en saga. Ingår i Kristuslegender.

   Radera
 5. Barabbas är en favorit hos mig också, och jag gillar förstås att du lyckats med en Lagerlöf igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag väl sagt tidigare: Vad än frågan är - Selma Lagerlöf är svaret!

   Radera
 6. Har inte läst någon i din trio men har sett Barabbas som film, ingen munter historia det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad förväntar du dig av en författare som fick sitt genombrott med "Ångest ångest är min arvedel..." ;)
   Men boken är bra!

   Radera
 7. Vilken bra trio du kom på! Strindbergs drama Påsk har jag i bokhyllan.

  P.S.
  Mämmi är söt finsk malt-råg-"gröt", serveras med kall ovispad grädde, något för tuffingar som även gillar engelsk fruktkaka. Memma (finlandssvenska men jag är riktig finne) liknar tydligen persisk festrätt, så det börjar ta slut i kyldiskarna på coop...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att jag inte har några finnar i släkten.

   Radera
 8. Barabas är onekligen passande för temat, och en väldigt bra liten roman.
  Fågel rödbröst har jag inte läst, men det låter som om den kan locka till lite Lagerlöf-läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var på den tiden en roman inte behövde omfatta 100 000 ord. Pär Lagerkvist kunde skriva precis så mycket som han ville ha sagt.
   Kristuslegender innehåller lite smått och gott. (Har för mig att den även innehåller en del som vi idag skulle betrakta som rasistiskt, men vi får inte glömma bort att den skrevs i en annan tid.)

   Radera
 9. Barabbas är bra. Minns kontroversen kring filmatiseringen av Kristi sista frestelse. Har av någon anledning missat att se filmen själv.

  SvaraRadera
 10. Barabbas har ju verkligen en tydlig koppling till det kristna påskfirandet.

  SvaraRadera
 11. Barabbas är en väldigt bra bok.

  SvaraRadera
 12. Barabbas blir helt klart en bok att snart läsa. Lagerlöfs bok kände jag inte till sedan tidigare, tack för tips där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar råda någon form av konsensus här kring att Barabbas är en mycket bra bok.

   Radera
 13. Tog också Barabbas, kommer inte ihåg så mycket av handlingen (fick googla), men jag kommer ihåg att jag tyckte om den :)

  SvaraRadera
 14. Fågel rödbröst minns jag att jag läste som liten och fascinerades mycket av. Men att den var skriven av allas vår Selma hade jag helt glömt bort.

  SvaraRadera
 15. Tre titlar som är nya för mig men du lyckas göra mig nyfiken på alla. Just nu läser jag faktiskt Selma Lagerlöf, det var alltför länge sedan nu, Troll och människor är boken jag läser just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att jag gjort dig nyfiken på dem!

   Radera