måndag 9 mars 2015

Tematrio - Pengar

Lyrans Noblesser har en tematrio, som denna gång handlar om pengar. Berätta om tre romaner där pengar spelar en stor roll.

Herr Arnes Penningar av Selma Lagerlöf. Den rike Herr Arne mördas på Solberga prästgård någon gång på 1500-talet. Skotska legoknektar mördar hela familjen och bränner ner gården, men Arnes fosterdotter överlever. När hon vuxit upp förälskar hon sig i en av de skotska soldaterna, men hennes mördade systers vålnad kommer till henne för att hindra henne.

Snabba cash av Jens Lapidus. JW kommer från landsorten, men vill leva La Dolce Vita med bratsen. Då gäller det att få fram pengar, och han kör svarttaxi och säljer narkotika för att kunna hänga med på de dyra innekrogarna.

Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman. Markurell är en man som förtvivlat försöker komma upp sig. Han har pengar, men knappast stil. Hans hopp står istället till den älskade sonen, som ska ta studenten. Och studentexamen ska gossen ha, om pappan så ska vara tvungen att muta examinatorerna.

16 kommentarer:

 1. Jag som tyckte det var så svårt att kläcka ur sig tre böcker där pengar spelar huvudrollen... Nu när jag ser dina tre så känns det ju helt självklart! Varför tänkte jag inte på dem?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland ska man ha sån tur så att hjärnan leder tankarna åt rätt håll ;)

   Radera
 2. Snabba cash är den enda av dina tre som jag läst.

  SvaraRadera
 3. Herr Arnes Penningar är bara så bra, har allt; kärlek, spänning... Snabba cash läste vi som exempel på modern litteratur. Hjalmar Bergman får jag plocka fram.

  SvaraRadera
 4. Markurells är en tragisk favorit hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och filmen är faktiskt lika bra som boken.

   Radera
 5. Markurells i Wadköping och Herr Arnes pengar är ju klassiker! jag har faktiskt med Snabba cash också. har inte sett filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack igen, Robert, för att du håller ett vakande öga över mina länkar. jag är visst inte så vaken om nätterna som jag tror...

   Radera
 6. Jag har inte läst någon men Snabba cash var klockren

  SvaraRadera
 7. Lagerlöf for President!

  SvaraRadera
 8. Lagerlöfs bok får jag lov att försöka få tid för. Bergmans Markurells i Wadköping är en pärla! :)

  SvaraRadera
 9. Nummer två och tre har jag läst. Men kommer säkert att läsa Herr Arnes penningar också. Har den och några böcker till av Selma på läsplattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Selma Lagerlöf är helt fantastisk. Hennes Jerusalem I och II är mycket läsvärda. För att nu inte tala om Gösta Berlings Saga!

   Radera
 10. Snabba cash har jag läst i alla fall :)

  SvaraRadera