söndag 15 mars 2015

En smakebit på söndag - De dunkla butikernas gata

Dags för en smakebit på söndagen igen. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Flukten fra virkeligheten. Jag läser just nu Patrick Modianos bok De dunkla butikernas gata. Modiano fick nobelpriset i litteratur 2014 och jag köpte den här boken på bokrean.

Boken handlar om privatdetektiven Guy Roland, som plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När hans chef går i pension beslutar sig Roland för att finna sin rätta identitet. Spåren leder honom till andra världskriget och till en man som arbetat på dominikanska legationen i Paris under det tagna namnet Pedro McEvoy. Ju längre efterforskningarna fortskrider och allt fler drag hos Pedro McEvoy avslöjas, desto mer börjar Guy Roland känna igen sig själv. Till sist vet han inte om det är sig själv eller Pedro McEvoy han efterspanar. Här kommer en liten smakbit:

Det var fullt med folk i baren och enda lediga platsen var en tom stol vid ett bord där det satt en japan med guldbågade glasögon. Han förstod mig inte då jag böjde mig ner för att fråga honom om jag fick slå mig ner, och när jag gjorde så tycktes han inte alls lägga märke till det.
Flera gäster, amerikaner och japaner, kom in i baren. De ställde sig, högljutt samtalande, mellan borden. Några av dem hade glas i handen och lutade sig mot stolarnas rygg- eller armstöd. En flicka satte sig till och med i knäet på en gråhårig man.
En kvart försenad kom Waldo Blunt in och satte sig vid pianot. Det var en liten fetlagd herre med hår som började glesna över pannan och tunna mustascher. Han bar en grå kostym. Först vände han på huvudet och svepte med blicken över alla borden och människorna som trängdes omkring dem. Han smekte över tangenterna med högra handen och började slå några ackord på måfå. Jag hade turen att sitta vid ett av borden närmast honom.
Han började spela en melodi - jag tror det var På kajerna i gamla Paris - men musiken dränktes nästan helt i sorlet av rösterna och skratten; inte ens jag som satt så nära pianot lyckades uppfatta alla tonerna. Han fortsatte orubbligt att spela, rak i ryggen och med böjt huvud. Det gjorde mig ont om honom: det hade säkert funnits en tid i hans liv då folk hörde på medan han spelade, tänkte jag. Sedan dess hade han antagligen vant sig vid det ständiga bruset av röster som kvävde ljudet av hans musik.

20 kommentarer:

 1. Har lest et par romaner av Modiano, men ikke denne. Håper du får en fin søndag - med eller uten bok!

  SvaraRadera
 2. Tack för smakebiten, den verkar intressant.

  SvaraRadera
 3. Den här har jag tänkt läsa framöver, lyssnade nyligen på Lilla smycket som gav mersmak. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Jag kikade på den här boken på rean men har inte köpt den ännu. Kanske att jag gör slag i saken här på slutrean. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag läste denna och De yttre boulevarderna i december och tyckte att den här var riktigt bra. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Jeg har tenkt at jeg må lese en bok av Patrick Modiano, og denne høres ut som en jeg kunne like i tillegg. Så da blir det nok den :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 7. Det har inte blivit att jag läst något av Modiano ännu. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Modiano har jag inte läst, får se om det blir av någon gång.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst något av Modiano än. Jag gillar omslaget. Tack för smakbiten. Ha en trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett annorlunda bokomslag. Inte så glättigt - mer ödesmättat.

   Radera
 10. Takk for den fine smakebiten! Har ikke lest noe av denne forfatteren. Liker krim, så noterer meg ned navnet. Takk for tips! :) Ha en fin søndag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den här boken är inte någon deckare/krim.

   Radera
 11. den ligger i min läshög tillsammans med Horisont. tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 12. och tack igen för att du påpekar! nu tror jag att länken fungerar i alla fall

  SvaraRadera
 13. Spännande bok. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten. Har fortfarande inte bestämt mig om jag ska läsa något av Modiano eller inte...

  SvaraRadera
 15. Modiano har jag tänkt läsa något av och denna verkar ju spännande, bra tips - så tack för smakbit. :)

  SvaraRadera
 16. Jag tänkte att jag skulle läsa Modiano, men det har ännu inte blivit av. Tack för smakebiten och påminnelsen! :-)

  SvaraRadera