måndag 16 mars 2015

Lars Vilks i Karlstad

Idag håller Lars Vilks en föreläsning på Gamla Wermlandsbanken i centrala Karlstad. Arrangör är Utrikespolitiska Föreningen. Från början var det tänkt att föreläsningen skulle hållas på universitetet, men universitetsledningen litade inte på att polisen kunde upprätthålla säkerheten.
Detta är Lars Vilks' första offentliga framträdande sedan han utsattes för attentatsförsöket i Köpenhamn.
Jag läste en insändare i NWT, där någon tyckte att föreläsningen borde stoppas, eftersom Lars Vilks "har orsakat tillräckligt med blodspillan och död genom sina provokationer mot en världsreligion".
Men hallå! Lars Vilks har inte dödat någon. Det var stolliga islamister som utförde attentatet. Insändarskribenten resonerar på samma sätt som den där indiske våldtäktsmannen, som i en intervju nyligen sade att våldtäkten var kvinnans fel, eftersom hon varit ute på kvällen. Man skyller alltså på offren istället för på gärningsmännen.
Men kvinnor måste faktiskt ha rätt att gå ut utan att bli våldtagna och Lars Vilks måste få rita vad han vill och kritisera islam om han vill utan att bli dödad.
Idag är det alltför många som säger att de är för yttrandefrihet, men att denna inte bör missbrukas genom att man kränker andra människor. Men det är ju just rätten att säga obekväma saker som är yttrandefrihet. Inte är det yttrandefrihet, om människor bara får säga det som har godkänts av politiker, journalister och religiösa mörkermän.
Nej, jag tänker inte gå på kvällens föreläsning. Jag är för feg. Jag tycker dessutom inte att Vilks är någon särskilt bra konstnär. Men jag hävdar ändå bestämt hans rätt till yttrandefrihet.

2 kommentarer:

  1. http://karpstryparn.blogspot.se/2015/03/pa-forelasning-i-karlstad-med-den.html

    SvaraRadera