måndag 23 mars 2015

Herr Arnes penningar

Nu har jag uppfyllt löftet till mig själv som jag gav för en vecka sedan i och med att jag har läst Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar. Är inte det en klassiker så säg?
Boken är speciell på det sättet att där finns vålnader som visar sig, och för detta blev Selma Lagerlöf kritiserad. Men vad då? Det finns en vålnad i Hamlet också, och trots det brukar Shakespeare ses som en hyfsad författare.
I denna bok mördas den rike herr Arne och allt hans husfolk av trenne skotska knektar. Endast fosterdottern Elsalill överlever. När Elsalill en kort tid senare träffar Sir Archie, blir hon förälskad i honom. Men genom den döda fostersysterns försorg inser hon att Sir Archie är just den man som dödat systern.
För Elsalill blir det ett moraliskt dilemma. Kan hon förråda mannen hon älskar?
Det är en riktig Lagerlöfsaga, och det är en högtidsstund för alla som likt mig älskar Selma Lagerlöf att läsa denna bok.

5 kommentarer:

 1. och unga Elsalill blir kär i en brottsling, bara det... bra diskussionsfråga på högstadiet än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i. Om flickorna inte föll för kriminella killar, skulle det nog inte vara lika populärt att begå brott.

   Radera
 2. En spännande bok och mycket att prata om - Lagerlöf är bäst :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den innehåller det mesta.

   Radera
 3. Jag har sett stumfilmen av Mauritz Stiller. Den var väldigt bra. Borde läsa boken också, har den här hemma någonstans.

  SvaraRadera