fredag 27 mars 2015

Bokbloggsjerka 27-30 mars

Bokbloggsjerka från Annikas Litteratur- och kulturblogg. Den här gången är frågan:
Är det bara jag som kan bli "sjukligt" förtjust i en karaktär i en bok eller på TV/film?

"Sjukligt" förtjust vet jag inte om jag blir. Det låter lite som att man tappar fotfästet i verkligheten och övertygar sig själv om att man ska gifta sig med en rollfigur i en film. Däremot finns det naturligtvis sådana som lyfter en hel bok eller en film så att de nästan blir huvudskälet till att läsa/titta.

En sådan är Anna Scott i filmen Notting Hill. Hon är fullständigt underbar. Dock är jag lite osäker på om det är Anna Scott eller skådespelerskan Julia Roberts som är grejen för mig. Kan nog vara det senare. Vem kan se en film med Julia Roberts utan att bli förälskad?

Så finns ju änkegrevinnan Violet Crawley i Downton Abbey. Där handlar det förstås inte om en förälskelse, men hon är ju den som ger mening åt serien. Givetvis mycket tack vare Dame Maggie Smiths rolltolkning.

I två tidigare jerkor med helt andra frågor har mitt svar varit adjunkt Persson i Balderssonböckerna, och jag tror att jag kan återanvända honom. Denne fantastiske misantrop, som är historiens "jag" i böckerna kan man inte tröttna på.

29 kommentarer:

 1. Julia Roberts är väldigt bra i sina roller och har en enorm karisma så det förstår jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är den enda kvinnan som även min fru tillåter att jag dreglar över ;)

   Radera
 2. Maggie Smiths är en fantastisk skådespelare och rollen Violet Crowley är helt underbar!

  SvaraRadera
 3. Jag älskar Maggie Smith som Violet Crawley, Det är ju hon som verkligen får en att vilja se serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den sjätte säsongen ska ju spelas in nu, och man har precis meddelat att den blir den sista. Det kan jag förstå. Man kan ju inte ha serien utan änkegrevinnan, men fortsätter man alltför långt fram i tiden kommer hon snart att vara 140 år ;)

   Radera
 4. Det är ju svårt att hålla isär karaktär och skådespelare, de flyter ju ihop. Och man kan ju gilla sämre skådisar än Julia Roberts :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon behöver bara le så smälter jag...

   Radera
 5. Anna Scott må man jo bare bli glad i. Og Violet Crawley er en herlig dame. Håper jeg blir like sprek når jeg blir så gammel :)

  God helg, hilsen Anette www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
 6. Bra val.
  (Mr Selfridge är faktiskt mån om de kvinnliga anställda, de fick vara kvar även efter kriget, och han har kvinnliga chefer.

  SvaraRadera
 7. Maggie Smith är fantastisk! Och jag håller helt med om stackars prövade adjunkt Persson, det är ett bra val. Baldersonböckerna är smått geniala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg filmen The Best Exotic Marigold Hotel i höstas, och Maggie Smith hade en roll där. Även där var hon helt lysande som den fördomsfulla Muriel Donnelly.

   Radera
 8. Vissa serier/filmer ser man mer för karaktärerna/skådisarna än för handlingen.

  SvaraRadera
 9. Nej något äktenskap tror jag inte jag hoppas på för min del heller, men visst kan man fästa sig för karaktärer, på många olika sätt :)

  SvaraRadera
 10. Just sjukligt hängde jag upp mig på så mitt svar blev nej den här gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då borde väl svaret ha blivit ja...

   Radera
 11. Maggie Smith är riktigt bra.

  SvaraRadera
 12. Julia Roberts är väl helt okej att snöa in på ;). Hennes rolltolkningar är ju helt fantastiska.

  SvaraRadera
 13. Jag har bara läst en enda Balderson, tror jag, men minns fortfarande tydligt adjunkt Persson som satt och surade i en solstol.Tack för påminnelsen - jag gillade ju adjunkten starkt, och vill nu läsa mer om honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De var ju ofta kopplade till aktuella händelser och kan ha åldrats en del, men jag tror att de fortfarande kan vara roliga att läsa.

   Radera
 14. Julia Roberts är ingen dum skådespelare.

  SvaraRadera
 15. Julia Roberts är väldigt bra :)

  SvaraRadera
 16. jag ska bli som Maggie Smith när jag blir stor. jag jobbar hårt på det

  SvaraRadera
 17. Delar din förtjusning betr Julia R och Maggie S! Sen är ju frågan om det är rollfiguren eller skådespelaren man gillar egentligen ...

  SvaraRadera