fredag 12 juni 2015

Att sortera böcker

Det där med hur man ska sortera sina böcker är väl något som vi alla understundom rådbråkar våra dammiga hjärnor med. (Nej, bilden visar tyvärr inte mitt eget bibliotek. Eja vore det så!)

Det finns alla möjliga system, men jag läste i DN om ett av de allra nördigaste, nämligen att sortera böckerna efter romerska kejsare. Jo, det är sant. Så här skriver DN:s bibliotekarie Jenny Lindh om detta udda katalogiseringssystem:

Det användes enbart av 1700-talsbibliofilen Robert Cotton som av oklara men sannolikt rånördiga skäl förvarade sina böcker i tolv bokskåp, vart och ett prytt av en byst som föreställde en av de tolv första kejsarna. I stället för vårt Hc och Hce hade han alltså ”Nero”, ”Augustus” och så vidare. Cottons böcker övertogs sen av British Library som behöll det knasiga katalogiseringssystemet – läs mer om detta och andra skumma sorteringsprinciper i Alberto Manguels ”Nattens bibliotek” om du vill. Visst kan man göra något liknande därhemma med, låt säga, Sveriges 30 senaste statsministrar. Mindre elegant – precis lika gubbigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar