lördag 20 juni 2015

Prinsessan Ja!

Titel: Prinsessan Ja!
Författare: Patrik Stigsson
Förlag: Universum Noll (2014)
Antal sidor: 179

Prinsessan Ja! är första delen i en planerad serie om Grybbingdalen. Jag har fått boken som recensionsexemplar.

Detta är en bok som är avsedd för barn just före tonåren. Den handlar om fruktgrybbingen Davvad, som måste försöka hjälpa Prinsessan Ja! att komma ifrån ruinen till vad som en gång för länge sedan var hennes föräldrars slott.

I boken har författaren givit prov på en ymnig fantasi. Där är fruktgrybbingar, mångrybbingar, knösgrybbingar, trollkarlar, prinsessor, spöken och troll om vartannat. Och han lyckas dessutom få in en tidsresa.

Det tar ett tag innan jag får riktig ordning på alla figurerna, men när jag väl kommit in i historien är det roligt att följa de båda charmiga fruktgrybbingarna Davvad och Polp. Jag har inget problem med att det dyker upp osannolika figurer. Det är ju en saga. Därför är det heller inget problem att det kanske uppstår någon paradox i samband med tidsresan. Däremot kanske författaren borde ha studerat spindlar något, för jag blir lite förvånad när en spindel viftar på antennerna. Till skillnad från insekterna saknar nämligen spindlar antenner.

Riktigt förtjust är jag i Carl-Markus Ramstedts illustrationer, varav en syns på bilden här. Jag skulle önska att boken hade haft fler av dem. Nu finns de bara på utsidan och insidan av pärmarna. Den trevliga boken hade blivit än mer angenäm om vi fått se bilder av prinsessan, mästertjuven Zingus Fingus och slottet Ulinor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar