tisdag 16 juni 2015

Tisdagsutmaning - Det som skrämmer

Veckans tisdagsutmaning från Kulturkollo. Så här skriver Helena: Eftersom sommarlättjan väl drabbat oss lite till mans, och kvinns, tänkte jag att vi gör det enkelt för oss den här veckan. Frågan för dagen är:
Vilket är ditt allra bästa blodisande tips i sommarnatten? En film? En bok? En spökhistoria berättad av någon särskilt skrämmande berättare?

Filmer tycker jag oftast är mer skrämmande än böcker. Det beror väl på att fler sinnen är engagerade när man ser på film.

Då finns det givetvis mängder av ruggiga filmer, där det skvätter blod och hjärnsubstans över hela bioduken. Men det är lite fusk. Vem som helst kan skapa en skrämmande film med hjälp av rekvisita. Jag vill hellre ta ett exempel från en film, där det är det där vardagliga som plötsligt blir skrämmande, därför att regissören använder psykologin.

En film som jag anser uppfyller detta är Sova med fienden med underbara Julia Roberts i den kvinnliga huvudrollen.

Laura (Julia Roberts) lever i ett olyckligt äktenskap med Martin (Patrick Bergin) som misshandlar henne. Till slut ser hon ingen annan utväg än att iscensätta sin egen död genom en seglingsolycka. Hon skapar sig ett nytt liv med en ny identitet. Men så begår hon ett misstag och Martin söker upp henne för att ta tillbaka sin hustru...

14 kommentarer:

 1. Håller med dig beträffande "splashfilmer". Det outtalade, icke visade, stämningen. Om filmmakaren lyckats med det, då tycker jag att det är en bra film.

  Har sett Sova med fienden. Otäck. Antagligen hjälper det till att Patrick Bergin är snygg. Många är vi som inbillar oss att en hustrumisshandlare inte kan se ut på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det nog så att vi har en viss bild av hur våldsbrottslingar ser ut. Vi varnar våra barn för fula gubbar och tänker oss en man med lång rock, som hoppar fram och blottar sig. I verkligheten kanske det är den där snälla grannen eller den trevlige morbrodern som vi borde ha varnat för.

   Radera
 2. Jag gillar skräck både i böcker och filmer och har inget emot om det ä r lite övernaturligt med i det. Men jag vill inte ha splatter överallt, det förstör bara tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en snart hundraårig film som heter Nosferatu. Vampyrer o grejer :)
   Stumfilm o svartvitt. Trots det har regissören lyckats skapa kuslig stämning, fastän man inte kan se några röda blodfläckar eller höra vansinnestjut.

   Radera
 3. Väldigt bra tips, den är väldigt obehaglig just för att den inte är skräckfilmsblodig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när ondskan finns i det vardagliga blir det ruggigt.

   Radera
 4. Bra val, det är en historia som blir riktigt otäck helt utan monster och massmördare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog kan den filmen bitvis ge kalla kårar.

   Radera
 5. Splatter skrämmer mig inte ett dugg, däremot det där smygande, ogissbara blir jag riktigt skrämd av. Och psykopater som bara är direkt elaka, som i Sova med fienden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl det som gör Sova med fienden så otäck.

   Radera
 6. Bra tips! Filmer skrämmer helt klart mer än böcker. The Blair Witch Project var t.ex en otäck film vad jag minns - utan "splatter". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den filmen har jag nog missat.

   Radera