torsdag 25 juni 2015

Körkarlen

Titel: Körkarlen
Författare: Selma Lagerlöf
Förlag: Albert Bonniers Förlag (1912)
Antal sidor: 112

Körkarlen av Selma Lagerlöf är definitivt en klassiker, så den får vara en av de böcker jag läser inom ramen för Lyrans klassikerutmaning.

Den utspelar sig en nyårsafton. I inledningen får vi veta att slumsystern Edit ligger för döden. Då ber hon att få träffa David Holm. Ingen förstår varför hon vill träffa den försupne mannen.

Det är dock inte slumsystern som är huvudpersonen, utan David Holm. Han dör och blir hämtad av körkarlen. Det är han som ska avlösa Georges, som kört vagnen ett helt år och hämtat de döda. De närmaste timmarna får David följa med körkarlen, och han ser då följderna av det liv han levt och hur det har drabbat hans närmaste.

Om Selma Lagerlöf har läst En Julsaga av Charles Dickens? Skulle nästan tro det!

Det är en söt liten berättelse, men mycket moraliserande. Den vill visa följderna av lasterna. Det viktigaste du kan göra i livet är att försöka leva ett riktigt liv, så att du utan fruktan kan möta döden. Den enda bön du behöver be är: Gud, låt min själ få komma till mognad, innan den ska skördas!

8 kommentarer:

 1. Det här är inte en av Selmas bättre, i mitt tycke. Lite för sentimental och moraliserande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Mycket moraliserande.

   Radera
 2. Var länge sedan jag läste denna. Blev sugen på en omläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju ganska kort så man kan ta den som en liten mellanläsning.

   Radera
 3. Jag lyssnade på den som radioteater i vintras i skidspåren och tyckte den delvis var fullständigt obegriplig - det måste ha varit de moraliserande delarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Eller också var det dålig radioteater.

   Radera