måndag 10 april 2017

Tematrio - Påskekrim

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat påskekrim. Så här skriver Lyran: Det blir inte många deckare läsa av mig, men i år har jag i alla fall läst en novell av Agatha Christie. Jag skulle gärna vilja hitta någon ny favorit, men måste erkänna att jag är väldigt kräsen. Hoppas ändå få tips genom trion. 

Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.

Lite knepig uppgift, för mina preferenser spretar lite. Och när man dessutom inte kan nämna Agatha Christie...


Jag tyckte mycket om boken Solstorm av Åsa Larsson när jag läste den. En riktigt bra bok och dessutom behandlade författaren det svenska språket på ett utmärkt sätt.
I centrum står en frikyrkoförsamling i Kiruna, vars ledare mördas. Advokaten Rebecka Martinsson åker dit från Stockholm för att stötta en väninna.
Efter att ha läst den boken föresatte jag mig att läsa fler böcker av Åsa Larsson. Det har inte blivit av, så nu får jag passa på att ge mig själv en påminnelse ;)


Flickan med snö i håret är en deckare av Ninni Schulman. Trevligt nog utspelar den sig i Värmland, närmare bestämt i Hagfors.
En flicka skjuts ihjäl redan i inledningskapitlet och en annan flicka försvinner under märkliga omständigheter. I boken följer vi framför allt journalisten Magdalena, som just flyttat tillbaka till Hagfors från Stockholm, men också de lokala poliserna i deras arbete.
Någon gastkramande spänning är det inte, men boken är trevligt skriven och jag kände mig till slut riktigt bekant med huvudpersonerna.
Och varför, varför, har jag inte läst fler böcker av Ninni Schulman? Ja, säg det. Ännu en påminnelse till mig själv!

Viveca Sten är en läsvärd deckarförfattare. En av hennes böcker som jag läst heter I den innersta kretsen.
Intrigen var riktigt bra och jag gick stenhårt på alla falska ledtrådar. Upplösningen var precis så överraskande som man kan begära av en bra deckare.
Så det är bara att kapitulera. Viveca Sten är en bra deckarförfattare!
Boken utspelar sig bland de fina hermelinerna i den yppersta överklassen. De som med självklarhet vet vem som är "en av oss." När startskottet går för Gotland Runt sjunker kaptenen på en av de deltagande båtarna ihop. Han är skjuten. Offret är en av de ledande i det fina seglarsällskapet KSSS.
Vi får följa polisens arbete, som länge är fåfängt. Och så mördas ytterligare en av seglarsällskapets ledamöter...
Dessutom får vi naturligtvis följa Nora Linde och polisen Thomas Andreasson. Två personer som alltid finns med i Viveca Stens böcker.

27 kommentarer:

  1. Jag gillar både Åsa Larsson och Ninni Schulman. Sten har jag inte läst ännu, men ska.

    SvaraRadera
  2. Åsa Larsson är bra, skönt att allt inte handlar om huvudstaden

    SvaraRadera
  3. jag gillar Åsa Larsson. fantastisk miljö. och Ninni Schulmans deckare försöker jag få läst, men just nu ligger jag efter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löjligt att jag bara läst en av NS.

      Radera
  4. Jag har läst alla böcker Viveca Sten har skrivit så jag kan bara hålla med. De andra har jag inte läst än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns så många bra svenska deckarförfattare!

      Radera
  5. Tänk så många deckarförfattare det finns... jag har inte läst någon av dessa!

    SvaraRadera
  6. Schulman och Larsson är två riktigt bra författare. Är mycket förtjust i båda. Sten har jag dock inte läst något av ännu. Jag kunde dock inte hålla mig till bara tre i min egen trio... =)

    SvaraRadera
  7. Jag har bara läst en bok av Viveca Sten, den hon skrev med sin dotter; Djupgraven. Den var otroligt vackert och samtidigt spännande skriven. En bok för äldre barn, men jag kommer att läsa uppföljaren också, för mystiken och stämningen.

    Ninni Schulman har jag tänkt läsa, mycket för att två av mina brorsbarn vuxit upp i Munkfors och Hagfors (eller "högförss", som de uttalar det) och en av dem bor fortfarande kvar, men henne får jag äntligen träffa nu i påsk :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hagforsdialekten är speciell :D

      Radera
    2. Det är den, väldigt trivsam att lyssna på, inte så hård som Stockholmsdialekten, men svår att ta efter. Vid ett tillfälle pratade Pernilla, som hon heter, om raggare i Värmland. Jag lyckades inte säga ordet på samma sätt som hon utan att vricka tungan; raggeörä, någonting ;)

      Radera
  8. Jag har läst alla tre, och gillat dem. :)

    SvaraRadera
  9. Åsa Larssons böcker är bra!

    SvaraRadera
  10. Ninni Schulman har jag bara läst en bok av och den gav mersmak. Viveca Sten har jag av någon anledning inte läst. Än.

    SvaraRadera
  11. Solstorm var riktigt bra! Inte läst någon av de andra två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Solstorm får mig att vilja läsa mer av ÅL.

      Radera
  12. Ja, Solstorm och någon mer av Larsson har jag läst. Viveca Sten vet jag inte säkert men Schulman har jag inte läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla Viveca Stens böcker börjar på I.

      Radera
  13. Har läst två böcker av Åsa Larsson. Har två av Schulmans böcker, men inte läst dem ännu.

    SvaraRadera