tisdag 17 oktober 2017

En hårresande utmaning

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Viktoria konstaterar att hår förekommer i litteratur och film och formulerar därför följande utmaning:

Vi vill veta vad ni tänker på när ni tänker hår. Är det Oksanens Norma, om en flicka vars hår växer så snabbt att det blir big business? Kanske tänker någon på varulvar. Eller musikalen Hair? 

Jag kommer att tänka på en berättelse i Domarboken. Simson var nasir, en man som avskilts åt Gud. Hans styrka satt i hans långa hår.
Han fick kämpa mot filistéerna. Vid ett tillfälle dödade han tusen filistéer med en åsnekäke.
Men så träffade han Delila som han blev förälskad i. Hon arbetade för fienden och försökte locka ur honom hemligheten bakom hans styrka. Flera gånger gav Simson fel svar till henne, men till slut avslöjade han att hans enorma styrka satt i håret. Då klippte hon av honom hans hårflätor.
Nu kunde filistéerna gripa Simson. De stack ut ögonen på honom och satte honom att sköta en sädeskvarn.
Filistéerna anordnade en stor fest till guden Dagons ära. Tusentals människor samlades. Då bad Simson Gud att få tillbaka sin styrka en enda gång. Därefter kunde han rasera ett par pelare. Hela byggnaden föll samman över filistéerna och även Simson dödades.

6 kommentarer:

 1. Verkligen urexemplet på hår som symbol!

  SvaraRadera
 2. En ovanlig förmåga, styrka i håret är ju inte det vanligaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det finns många berättelser där personer har märkliga förmågor. Bland de svenska sagokungarna finns det en som kallades Erik Väderhatt. Han kunde ändra vädret genom att vrida på hatten ;)

   Radera