fredag 6 oktober 2017

Helgfrågan v. 40

Helgfråga från Mias bokhörna. Den här gången är frågan:

Vad tycker ni om valet av nobelpristagare 2017?
Kan ni tänka er att läsa något av denne författare?
Var det någon annan du hellre sett fått priset?

Kazuo Ishiguro - vad tycker jag om att han fick priset? Jag blev väl överraskad, eftersom jag inte tror att han nämnts i förhandsspekulationerna. Svenska Akademien tycks ha överraskat de flesta. Tyvärr har jag inte läst något av honom, men jag har förstått att det är många som tycker om hans böcker.

Givetvis blir jag nyfiken på honom. Det skulle förvåna mig om jag inte läser något av honom nästa år. (Det finns en del andra böcker på läslistan, men nog får det väl bli en Ishiguro till vårvintern.

Jag hade hoppats på att Ngugi wa Thiong'o skulle få priset. Jag tycker att hans böcker är mycket läsvärda. Dessutom vore det väl inte fel med en afrikansk pristagare.

12 kommentarer:

 1. Svar
  1. har precis läst en Sydafrikansk Nobelpristagare.

   Radera
 2. Jag är ganska säker på att jag såg Kazuo Ishiguros namn på en sådan där odds-lista någon dag innan. Mest blev jag förvånad över att det var ett namn som jag faktiskt kände igen och som jag faktiskt har sett en filmatisering av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade på en oddslista efter offentliggörandet, och då fanns han inte med, men det är ju möjligt att de plockade bort honom då och bara lät övriga vara kvar.

   Radera
 3. För en gångs skull kände jag igen namnet och kan också tänka mig att läsa något av honom

  SvaraRadera
 4. Ngugi wa Thiong'o trodde jag faktiskt lite på den här gången. Men som vanligt blev det någon jag inte alls kände till, i år igen. Hoppas alltid i första hand på Atwood, varje år. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna för honom i framtiden. Bara han lever tillräckligt länge för att få det.

   Radera
 5. Ngugi wa Thiong'o har jag trott i flera år. i år också. tycker inte heller att Ishiguro nämnts i nobelprissammanhang. Atwood ska vi inte tala om. hon skulle haft priset för många år sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju redan 14 kvinnor som fått priset. Och Ishiguro var ju bara den 100:e manlige pristagaren...

   Radera
 6. Jag kommer nog inte läsa något av honom heller men det är mer tänkbart än andra pristagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla nobelpristagare är inte tunga att läsa ;)

   Radera