tisdag 10 oktober 2017

Veckoutmaning - Rymden

Tisdag och dags för en utmaning från Kulturkollo. Så här skriver Helena: Veckans tema, Rymden, har både lockat och skrämt i alla tider. Vi skriver i ämnet hela veckan men jag vill gärna veta mer om era rymderfarenheter.

Hur ser ditt förhållande till rymden ut och vilket är ditt bästa rymdäventyr ut? Har du kanske en favoritfilm eller en bok som fått dig att betrakta stjärnorna på ett nytt sätt? Kanske är det en tavla eller ett stycke musik. Kanske bryr du dig inte det minsta lilla om det som finns eller inte finns därute. Berätta!

Som barn älskade jag science fiction. Jag lånade många böcker på biblioteket på det ämnet. Givetvis har jag sett Star Trek och några av Stjärnornas krig-filmerna. När jag var barn gick det en TV-serie om rymdskeppet Orion. Hela familjen såg på den. Jag minns att när jag såg första avsnittet, så satt jag på golvet, medan övriga familjen satt i sofforna. Avsnittet var otäckt och jag blev rädd, men ville inte att någon skulle förstå det, för då kanske jag inte skulle få se serien i fortsättningen. När det blev dags för episod 2 satte jag mig i soffan jag också ;)

I nutid vill jag gärna lyfta fram boken Ensam på Mars. En överraskande bra bok.

Men ska jag lyfta fram en riktig favorit, så blir det en trilogi jag läste som barn/tonåring. Stiftelsetrilogin av Isaac Asimov. Den utspelar sig i en avlägsen framtid, där människan har koloniserat hela galaxen. Men Imperiet är hotat. Riktigt spännande böcker, som inte bara handlar om rymden utan mycket mer. Jag vet inte om jag skulle uppskatta böckerna lika mycket idag, så det kanske är bäst att inte läsa om dem.

12 kommentarer:

 1. Sött om dig som barn. Jag har bara sett filmen The Martian. Kanske ska läsa boken. Och tack för tipset om trilogin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken Ensam på Mars är till stor del skriven som en logg. Egentligen ett urtrist upplägg, men den är riktigt fascinerande och spännande. Han hinner fundera mycket där han sitter i sin ensamhet.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, det är inte fel att ha någon vuxen nära sig när det blir otäckt.

   Radera
 3. Många fina tips här, jag tar främst till mig påminnelsen om Stiftelse-trilogin som jag hört mycket gott om. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns den som väldigt bra. Jag läste någonstans att den numera består av 14 delar. Vet inte så mycket om den saken. Originaltrilogin består av Stiftelsen, Stiftelsen och Imperiet samt Den segrande stiftelsen.

   Radera
 4. Isaac Asimov är ju riktigt bra. Ska kanske läsa något av honom igen.

  SvaraRadera
 5. Ensam på Mars läste jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där kan man väl tala om en hajpad bok :)

   Radera
 6. Jag är ingen rymdentjej alls. Har aldrig lockat mig men din text påminde mig om Mork och Mindy som jag gillade mycket!

  SvaraRadera