måndag 23 oktober 2017

Tematrio - #Metoo

Måndag och dags för Lyrans tematrio igen. Den här gången är temat sexuella kränkningar. Så här skriver Lyran: Det undgår väl ingen att mängder av kvinnor, och en del män, tröttnat på sexuella trakasserier, sexuellt våld och kränkningar. Och temat förekommer givetvis i många romaner.

Berätta om tre romaner som gestaltar sexuellt våld/kränkningar!

Jag fick inte chansen att ta med Det växte ett träd i Brooklyn förra veckan, så då gör jag det väl nu då. 
Boken är underbar, men det finns ett avsnitt där det förekommer en våldtäktsman som mördat ett barn, och huvudpersonen Francie överfalls av honom.
Jag tyckte inte om hur Betty Smith beskriver våldtäktsmannen. Han beskrivs så här: "Han var mager och kort och klädd i en sjabbig brun kostym och skjorta utan krage och halsduk. Hans tjocka, yviga hår växte ner i pannan nästan ända ner till ögonbrynen. Han hade en krokig näsa och munnen var en smal, böjd linje. Till och med i halvmörkret kunde Francie urskilja hans rinnande ögon." Och lite längre ner när mannen blottar sig: "Den var maskliknande och kontrasterade mot den fula smutsiga gulbleka färgen i hans ansikte och händer."
Är det så här våldtäktsmän och barnamördare ser ut? Då är det inget problem. Samla ihop alla gubbar med krokiga näsor, gulblek hy och rinnande ögon, så har vi inga pedofiler och våldtäktsmän mer. Men så är det inte! Våldtäktsmän kan se ut som vem som helst. Se bara på Hagamannen. En familjefar med trevligt utseende. Vi kan varna våra barn för fula gubbar i parken, men sanningen är att det kan vara släktingen eller den trevlige grannen som bjuder på saft som är den de ska akta sig för.

Björnstad är väl ett ännu tydligare exempel på sexuellt våld. Här har vi det lilla samhället där ishockeyn betyder allt! När juniorlaget får chansen att vinna den avgörande matchen och bli Sveriges bästa juniorlag, då måste alla ställa upp för laget.
Men lagets stjärna våldtar en ung flicka. Till en början vill flickan inte berätta vad hon utsatts för, men till slut berättar hon allt.
Ett helt samhälle ställer upp - för den unge hockeyspelaren! Flickan blir kallad hora och de flesta tycker att hon bara fått det hon förtjänar. Om hon nu inte ljugit ihop hela historien. Men det finns till slut ändå några som väljer rätt sida.

Så till sist Torgny Lindgrens genombrottsroman Ormens väg på hälleberget. En bok som är mycket bra, men som rymmer mycket elände.
Huvudpersonen Janis morfar förlorar äganderätten till sin gård till handelsmannen. För att kunna betala arrendet, tvingas Janis mor att betala handelsmannen med sin kropp. När handelsmannen dör, tar hans son över, i alla avseenden. Sedan Janis mor blivit äldre och mindre attraktiv, får dottern Eva (handelsmannens halvsyster) ta över "betalningsansvaret." Efter hennes död, blir det Janis hustru Johanna som utnyttjas.

17 kommentarer:

 1. Bra trio, Det växte ett träd i Brooklyn har jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rekommendera alla tre böckerna.

   Radera
 2. måste läsa Det växte ett träd i Brooklyn. Björnstad tycker jag mig känna igen från verkliga livet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det växte ett träd i Brooklyn är riktigt bra!

   Radera
 3. Betty kom ju undan, läskig bit i boken, inte läst de andra

  SvaraRadera
  Svar
  1. bra trio, egentligen vill man inte läsa om en sån verklighet...

   Radera
  2. Betty är författaren! Flickan i boken heter Francie. Jo, hon kom undan, men ett sexuellt övergrepp var det ändå. Han blottade sig för henne.

   Radera
 4. Jag har bara läst lite av första boken och de andra har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra böcker, trots att det finns exempel på sexuella övergrepp i dem.

   Radera
 5. Jag håller helt med ditt resonemang om hur våldtäktsmän ser ut... det är ju helt vanliga "schyssta snubbar" och "fina pojkar" som utsätter folk. Katarina Wennstam skriver väldigt bra om detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog för att de ser så "vanliga" ut som de kan vara "framgångsrika". Ingen misstänker den hygglige grannen som brukar hjälpa sina ålderstigna grannar med gräsklippningen.

   Radera
 6. Lindgren har vi enats om du och jag! Björnstad, absolut. Osäker på om jag läst din första triomedlem?

  SvaraRadera
 7. Svar
  1. Ja, och även andra delen (Vi mot er).

   Radera
 8. Håller helt med om ditt omdöme rörande skildringen i Det växte ett träd i Brooklyn. Hade varit bra om det vore så enkelt men verkligheten ser inte ut så. Men bortsett från har jag funderat på att läsa boken pga nämnts ofta i bloggar. De två andra titlarna lockar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att någon av de tre böckerna kommer att göra dig besviken.

   Radera