torsdag 5 oktober 2017

Olikhetsutmaningen: Kanon eller kalkon

Linda med bloggen enligt O har en utmaning. Denna kallar hon olikhetsutmaningenVarje vecka presenterar hon ett motsatspar och hon vill att vi skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Idag vill hon att vi ska fundera på om vi med koppling till något kulturellt pris kan presentera verk som är kanon eller kalkon.

Denna vecka handlar det sålunda om kanon och kalkon.

Här skulle jag kunna fundera över böcker som hör hemma i en litteraturkanon, men nu ska jag inte förstöra Lindas utmaning ;)

Kanonboken får bli nobelpristagaren Pär Lagerkvists Barabbas.
En fantastisk roman som utgår från Bibelns händelser under den första påsken, men det är inte Jesus och hans lärjungar som står i centrum, utan den Barabbas som frigavs av Pontius Pilatus. Pontius Pilatus skulle som seden bjöd frige en dödsdömd fånge, och de två som fanns att tillgå var Jesus och Barabbas. Pilatus ville frige Jesus, men folket krävde att Barabbas skulle friges.
Hur känns det att ha fått behålla livet, när det sker till priset att Guds Son korsfästs?

Det känns lite förmätet att utnämna ett verk av en nobelpristagare till kalkon, men jag tar ändå och nämner Hertha Müllers roman Kungen bugar och dödar.
Först ett erkännande: Jag läste inte hela boken.
Sida upp och sida ner läste jag, men insåg att jag inte begrep någonting, så jag blev tvungen att lägga den ifrån mig.
Det är givetvis helt subjektivt när jag låter denna bok bli kalkon. Förhoppningsvis finns det andra som läst den och älskar den.

10 kommentarer:

 1. Har också försökt läsa Hertha Müller och gett upp. Däremot har jag lyssnat till henne på Bokmässan och hon är verkligen en fascinerande person. Tror hennes böcker kräver mycket tid och total koncentration. Barabbas har jag faktiskt inte läst. Har dock hört mycket gott om den och vill läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något vis är jag glad att även du fick ge upp att läsa Hertha Müller. Då är det kanske inte mig det är fel på.
   Barabbas rekommenderar jag verkligen!

   Radera
 2. vi läste Hjärtdjur i vår läsecirkel och det gick utmärkt. en kunde till och med skratta
  http://mrscalloway.blogspot.co.uk/2010/01/herta-muller-hjartdjur.html

  SvaraRadera
 3. Jag förstår känslan kring Herta Müller. Jag klarade inte heller av henne. Lagerkvist har jag gått lite cirklar kring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycks finnas olika uppfattningar om hennes böcker.

   Radera
 4. jag tycker mycket om Hertha Müllers språk, hon skriver enkelt om svåra saker, och her helt egna ord ibland - vilket jobb för översättaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får väl ge henne en chans till. Jag deltar ju i utmaningen att läsa något av alla kvinnliga nobelpristagare.

   Radera
 5. Lagerkvist är en favorit. Har inte läst Müller än, kanske ändå borde prova henne - även om din upplevelse inte var den ultimata.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns kanske någon annan bok än Kungen bugar och dödar att ge sig på ;)

   Radera