tisdag 2 april 2019

Veckoutmaning: Tyskland

Tisdag och veckoutmaning från Kulturkollo. Den här gången är temat Tyskland. Carolina skriver: Det känns nästan lite förmätet att göra ett litet begränsat veckotema om ett helt lands kultur, historia och allting? Vi kommer ju aldrig att kunna täcka in allt, eller ens en bråkdel av det. Därför tänker jag be er om hjälp i det här, och använda veckoutmaningen till att lyfta alla de där delarna, personerna, musiken, böckerna, författarna, konstverken, filmerna, skådespelarna och regissörerna och alltihop jag annars inte kommer att få med. Tillsammans kommer vi säkert att kunna visa en mångfacetterad och spännande bild av Tyskland, och tysk kultur!

Alltså: Skriv om en, två eller alla tre punkterna nedan:
en tysk bok och/eller författare
en tysk film och/eller regissör
ett tyskt musikstycke/låt och/eller kompositör/artist

Tyskland är ju ett land som vi kan finna på kartan. Det tyska språkområdet är dock större. Österrike, större delen av Schweiz, Liechtenstein, områden i norra Italien och en liten bit av Belgien är tyskspråkiga. Före andra världskriget var det tyska språkområdet ännu större. Ostpreussen, Sudetområdet i Tjeckien och Schlesien som nu tillhör Polen var bebott av tyskar.

Det har ibland sagts om österrikare att de vill anse att Hitler var tysk och att Beethoven var österrikare. Så var det som bekant inte.

Jag måste erkänna att jag är förfärlig dålig på att läsa böcker av tyska författare och att se tyska filmer. Dock har jag bestämt mig för att om ett par månader läsa Den unge Werthers lidanden av Goethe.

Musikaliskt har det tyska kulturområdet betytt oerhört mycket. Det har gett oss Mozart (ja, österikare), Bach, Liszt, Beethoven och många fler. Om jag inte missminner mig, så var Mozart den förste som skrev tyskspråkig opera. Innan dess var det självklart att operor framfördes på italienska.

Men det jag tycker är lite roligt är att trots den motvilja mot Tyskland som framför allt funnits bland fransmän och britter, så är Europahymnen (en form av nationalhymn för EU) skriven av en tysk. Det är nämligen An die Freude av Beethoven (ingår i hans nionde symfoni). För den som inte minns melodin till An die Freude, så kan jag säga att det är den melodin som barnen i förskolan sjunger Januari börjar året. Det var även melodin till Rhodesias nationalsång 1965-79 (Rise, O Voices of Rhodesia).

9 kommentarer:

  1. Tyskland har nog varit med på kartan ganska länge, utseende har varierat, musik är jag dålig på, speciellt modern tysk musik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. rekommenderar Goethe:
      http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2010/06/goethe.html

      Radera
    2. Jodå, vi finner kejsardömet Tyskland på kartan från 1871. Det jag försöker säga är att det tyska språk- och kulturområdet är större än det land som heter Tyskland.

      Radera
    3. spanska är väl större än tyska....

      Radera
    4. Inte för att jag förstår vad det har med saken att göra, men visst är det fler människor i världen som talar spanska. (Temat idag var dock Tyskland!) I Europa är det emellertid fler som talar tyska än spanska. I Europa är ryska största språk, följt av tyska, engelska och franska.

      Radera
  2. An die Freude blir jag alltid glad av att höra! Fast jag visste faktiskt inte att den också är Europahymnen. Man får lära sig något nytt varje dag, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att kunskap är en lätt börda att bära.

      Radera
  3. Den låten fick man jämt sjunga i skolan. :-) Har en melodi som sätter sig omedelbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet att mina barn fick sjunga den i skolan.

      Radera