måndag 28 oktober 2019

Authors and Characters - Charlotte

Lyrans Noblesser har en utmaning, som jag inte har lagt märke till tidigare. Den går ut på att hon väljer ett namn, så är uppgiften att berätta om en författare och en litterär figur med det namnet. Det är tillåtet att välja andra former av namnet. Den här veckan är namnet Charlotte, som jag omedelbart ändrar till Lotta.

Lotta Lotass är en författare som jag inte läst något av, men som jag väljer eftersom hon lämnade Svenska Akademien av ett helt annat skäl än de andra som avgick. Hon invaldes 2009, men lämnade det aktiva arbetet 2015 eftersom hon mött missnöjda reaktioner mot sitt ledamotskap och sina personliga egenskaper, samt att hon själv kände att hon saknade den sociala bildning som krävdes. (Jag utgår från att de missnöjda reaktionerna kom från andra ledamöter i akademien.) Hon beviljades utträde 2018. 2010 hade hon invalts som ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg. Även detta sällskap lämnade hon 2018.

Den litterära figuren får bli Lotta på Bråkmakargatan. Hon finns med i fem böcker av Astrid Lindgren. Böckerna har även filmatiserats.

10 kommentarer:

 1. Den här utmaningen visste jag heller inte om men den verkar rolig! Ska bli spännande att se vilka namn som dyker upp i framtiden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du se de kommande namnen:
   http://www.lyransnoblesser.se/2019/09/ny-utmaning-authors-and-characters.html

   Radera
 2. jag ändrar inga namn, men jag hittar inte utmaningen... för denna vecka :)

  SvaraRadera
 3. Underbara bråkmarakarlotta, min favorit! Bra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan ju inte välja Charlotte Löwenskjöld ;)

   Radera
 4. Jag upptäckte också den här utmaningen först i helgen - men lyckades glömma bort den lika fort. Tur att jag tittade in hos dig och blev påmind. Lotta Lotass har jag bara läst en bok av. Lotta på Bråkmakargatan är fin. Har inga direkta minnen från min egen barndom, men har läst flera av böckerna för barnen. Och jag gillar sången också: "Jag är inte för liten alls, nej far ni och flyg, dumma Mia och Jonas jag är stor fast i smyg..." :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller några barndomsminnen av Lotta på Bråkmakargatan, men jag minns att jag tittade på film med mina barn när de var små.

   Radera
 5. Lotta på Bråkmakargatan känner jag ju till, men inte Lotta Lotass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lotta på Bråkmakargatan är nog viktigare ;)

   Radera