söndag 6 oktober 2019

En smakebit på söndag - The Mars Room

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet den här veckan är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser heter The Mars Room och är skriven av Rachel Kushner.

The Mars Room är namnet på strippklubben där Romy arbetade försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin.
Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det är en hård, sjuk och skitig tillvaro - men ännu hårdare är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda.
Med osentimental skärpa och dräpande humor skildrar Rachel Kushner makt och vanmakt på ett sätt som får Romy och personerna som flankerar hennes liv att krypa under huden. Tillsammans med inslag ur Unabombarens perspektiv blir det en svidande kommentar till hur samhället skapar sina skyldiga.

Smakbiten är hämtad från sidan 105:

Sammy och jag delade cell på isoleringen där vi skulle sitta i nittio dagar, straffet för att vi hade vägrat lyda order. Vi satt i en cell på två gånger tre meter med en toalett och två betongsängar med plastmadrasser. Vi pratade med varandra och turades om att stå och titta ut genom det lilla fönstret i dörren som vette mot korridoren, även kallad Main Street, där man om man hade tur kunde få se en fånge i handfängsel fösas förbi mot duscharna av två vakter, vilket är standard på isoleringen. Vi var inlåsta i cellen tjugofyra timmar om dygnet, bortsett från de två tillfällen i veckan då vi fick ta en dusch, och en gång i veckan då vi fick en timmes utevistelse i en utomhusbur.
Dödscellerna låg rakt under oss i samma hus. Vakterna kallade dem "första klass". De sa det ungefär femtio gånger om dagen och ledningen tyckte väl att det vore dåligt för personalmoralen om de måste säga "dödscellerna" hela tiden.

23 kommentarer:

 1. fängelse och kloster är speciella ställen... (besökte gamla fängelset i Åbo som en kompis förvandlar till lyxiga bostäder och hotell)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fängelset i Karlstad är också hotell sedan länge. Men jag tror inte de i modern tid hade det så förfärligt som fångarna i ett amerikanskt fängelse.

   Radera
  2. (nej, fängelsematen bättre/dyrare än skolmaten, egen tv på rummet...)

   Radera
 2. Jag var väldigt nyfiken på den här boken, men sedan har jag läst en del negativt om den så nu vet jag inte :)

  SvaraRadera
 3. Jag ser fram emot att få "sätta tänderna i denna" tack för smakbit!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten. Jag trodde det här var en bok i min stil men jag gav upp efter halva boken. Det var något i den som gjorde att jag inte alls gillade den.

  SvaraRadera
 5. Tack för "fängslande" smakbit! (kunde inte låta bli) ;)

  SvaraRadera
 6. Verkar vara en intressant bok. Känns som den kan väcka en hel del känslor läsaren. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju en annan bild av somliga kriminella. En del hör definitivt hemma bakom lås och bom resten av livet, men en del andra kan man känna stark sympati med.

   Radera
 7. Har sett boken men inte förstått vad den handlade om. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Låter intressant och spännande. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 9. helt okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har alldeles nyligen kommit ut på svenska.

   Radera
 10. Det hørtes ut som en veldig tøff bok å lese. Jeg tror det å sitte i fengsel er en tøff ting og kanskje tøffest av alt er det å ikke kunne være sammen med de menneskene en er glad i.
  Ha en riktig fin ny uke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Samtidigt är den skriven i en lättsam, stundtals med inslag av svart humor, vilket gör den lättare att läsa.

   Radera
 11. Denne boken har jeg på min leseliste, etter at den ble kortlistet til Man Booker-prisen i fjor. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte alls dum! Hoppas du kommer att tycka om den.

   Radera