fredag 11 oktober 2019

The Mars Room

Titel: The Mars Room
Författare: Rachel Kushner
Förlag: Bookmark Förlag (2019)
Antal sidor: 342

The Mars Room är namnet på strippklubben där Romy arbetade försörja sig, och där mannen hon dödat gjorde henne till sin.
Nu avtjänar hon dubbla livstidsstraff på en högsäkerhetsanstalt. Det är en hård, sjuk och skitig tillvaro - men ännu hårdare är att hon inte får träffa sin son, som hon förlorat vårdnaden om för att ha försökt skydda.
Med osentimental skärpa och dräpande humor skildrar Rachel Kushner makt och vanmakt på ett sätt som får Romy och personerna som flankerar hennes liv att krypa under huden. 

Den här boken föll jag för direkt. Den visar hur det amerikanska samhället skapar fångar. Fängelseverksamheten är en stor industri i USA. Antalet privata fängelseanstalter har ökat. USA är det landet i världen som har störst andel av sin befolkning i fängelse.
De 2,2 miljoner människor som sitter i fängelse får arbeta för en spottstyver. Man kan absolut jämföra det med slaveri. Om man betänker att svarta är överrepresenterade i fängelserna, så kan man konstatera att landet funnit ett nytt sätt att fortsätta med negerslaveriet.
Boken är på intet sätt ett försvar av mord, men den visar hur människor som själva är offer till slut blir förövare och blir dömda till döden eller livstids fängelse. Det behöver inte ens vara ett riktigt allvarligt brott som leder till det långa fängelsestraffet. I många delstater ger en tredje fängelsedom automatiskt ett livstidsstraff.
I boken är den livstidsdömda kvinnan Romy huvudpersonen. Ofta är hon berättaren, men vi får även följa andra personer, vilket ger boken mer djup. Fängelset är en vidrig plats och läsaren får en mycket god bild av de förfärande omständigheter som internerna lever i.
Steg för steg kommer vi fram till händelsen som fick Romy dömd till livstids fängelse. Ett brott som en bättre advokat kunnat åberopa förmildrande omständigheter för, men Romy hade inte råd med en bra advokat, utan fick nöja sig med en offentlig försvarare.
Boken är fängslande om uttrycket tillåts. Den är definitivt en av de bästa romanerna jag läst under 2019. Så vad ni än gör - missa inte den här romanen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar