tisdag 22 oktober 2019

Tisdagstrion: På resande fot

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat på resande fot. Jag har valt tre böcker där huvudpersonen befinner sig på resa, men på helt olika sätt. Dessutom tycker jag att böckerna matchar varandra färgmässigt :) Här följer min trio:


Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson är i mitt tycke en vansinnigt underhållande bok. Den handlar om Allan Karlsson, som på sin hundraårsdag rymmer från "hemmet". Därefter får man följa hans tokiga färd på rymmen, samtidigt som vi genom tillbakablickar får veta vad han har gjort under sin levnad. Och det är inte lite! Det är inte många världshändelser som skett under 1900-talet utan att Allan Karlsson har varit inblandad.

Detta var Jonas Jonassons debut, och den blev en otrolig succé. Den har sålts i ett stort antal länder och den har som bekant filmatiserats.


Ensam på Mars av Andy Weir. Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas astronauten Mark Watney ensam kvar på Mars. Den övriga besättningen är övertygad om att han är död. Men Mark lever, strandsatt på en ogästvänlig planet.

En stor del av boken består av Mark Watneys logganteckningar, men ibland får vi även veta vad som händer på jorden och i det rymdskepp som de andra astronauterna färdas i på väg hemåt.

Att läsa över fyrahundra sidor, där det mesta handlar om logganteckningar låter mördande tråkigt, men det är det definitivt inte. Förvisso hänger jag inte alltid med när det handlar om de tekniska problem som Mark måste lösa, men det som räddar hela historien är den (svarta) humor som präglar hans kommentarer. För det är ju inte så lätt att klara sig på Mars, när man varken har mat eller vatten för den långa tid han måste tillbringa där. Och det är faktiskt spännande. När boken närmar sig slutet kan jag nästan inte läsa fort nog, för så spännande är det.

Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand är en bok som jag köpte på bokrean 2013, men av någon outgrundlig anledning kröp den in i bokhyllan och gömde sig. Först tre år senare tittade den fram igen.

När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru Mia. Karriären har gått i stå, hårfästet klättrar målmedvetet uppåt och byxlinningen spänner över magen.Men så knackar det på dörren och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. En indisk textilexportör i sina allra bästa och mest underbara år, om han får uttrycka det själv. Yogi tar med Göran på en yttre och inre resa till Indiens myllrande huvudstad New Delhi.

Det är en riktigt underhållande bok om en man som, trots att han inte alls ville åka till Indien till att börja med, börjar ett nytt liv. För i Indien finner han nämligen kärleken igen. Men det gör väl inte livet mindre komplicerat. Delhis vackraste händer var lättläst och jag satt mest och småmyste hela tiden.

28 kommentarer:

 1. Svar
  1. Fast killen på Mars hade det jobbigt ;)

   Radera
 2. Ensam på Mars tror jag att jag har sett som film på tv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett filmen, bara hört talas om den.

   Radera
 3. Jag har faktiskt läst alla tre och jag har till och med själv en av böckerna i min trio :)

  SvaraRadera
 4. Jag stod inte ut med hundraåringen. Dålig kopia på Paasilinna, om man ska vara snäll. Men jag vet att jag är i minoritet, som den boken har sålt!!! Delhi-historien såg jag rätt mycket av i tv-versionen, sympatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Paasilinna. Kanske därför jag gillade Hundraåringen :)

   Radera
 5. Ensam på Mars är verkligen bra men jag skippar gärna den resan själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir inte sköna vårpromenader där inte :)

   Radera
 6. Åh, jag gillar både Jonasson och Bergstrand mycket! Nyfiken på Bergstrands nya bok!

  SvaraRadera
 7. Jag tyckte mycket om Ensam på Mars! Bergstrands bok hittade jag på loppis, den verkar vara något som jag kommer gilla. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tror jag att du kommer att tycka om.

   Radera
 8. Ja det var tjusigt matchat! Inte en enda av dem har jag läst, Hundraåringen står dock i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ensam på Mars tror jag kan fascinera även den som inte alls är intresserad av science fiction. Nog kan det finnas stunder då man känner sig ensam, men att bli kvarlämnad ensam på Mars...

   Radera
 9. Både Hundraåringen och Ensam på Mars finns i min bokhylla och maken har läst dem, men jag har ännu inte kommit mig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl be om hans omdöme om böckerna.

   Radera
 10. Tack för tipsen! Har faktiskt bara sett Hundraåringen och Ensam på Mars, och Dehlis vackraste händer skriver jag bums upp på min "att läsa på resan"-lista.

  SvaraRadera
 11. Har läst både Hundraåringen och Ensam på Mars men inte Dehlis vackraste händer. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delhis vackraste händer är en trevlig bok.

   Radera
 12. Jag har inte läst någon av dem, men sett de två första som filmer. Med tanke på boktraven/-travarna med olästa böcker här hemma satsar jag nog på att se även ditt tredje tips som film, jag såg att den fanns på Netflix. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett Dehlis vackraste händer som film, och den var inte alls dum.

   Radera
 13. Hade ensam på mars varit skriven på något annat sätt, hade den varit ganska tråkig. Men som det är nu är den ju så spännande. Riktigt duktig författare.

  SvaraRadera
 14. Ensam på Mars blir jag nyfiken på! Borde jag nog läsa.

  SvaraRadera
 15. Inte helt säker på att jag läste ut Hundraåringen, men läste tvärsäkert ut Ensam på Mars. ;)

  SvaraRadera