torsdag 24 oktober 2019

Råttkungen

Titel: Råttkungen
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark Förlag (2019)
Antal sidor: 428

En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer. I svallvågorna av feminismens framgångar breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallas sig incels, får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i viljan att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig mött deras blickar. När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

Råttkungen av Pascal Engman behandlar några av de mörkaste sidorna hos människor. Avundsjukan, svartsjukan, känslan av utanförskap som skapar aggression.
En incel är en man som lever i ofrivilligt celibat. Det handlar om män som av olika skäl blir avvisade av kvinnorna. En del av männen blir till sist hatiska mot kvinnorna. Dessa "horor" som andra får ligga med.
När vi vanligen talar om människor som lever i utanförskap och som radikaliseras och tar till våld, så tänker vi väl oftast på islamister. Här är det kvinnohatare som delar sitt hat med likasinnade på nätet och som radikaliseras så att de inte tvekar att ta till vapen. Det är män som hatar allt som har med #metoo att göra.
Ska jag säga något negativt om boken så är det möjligen att det är så många olika personer som är med att det blir svårt att hålla isär alla. Vi följer personer, som inte verkar ha något med bokens röda tråd att göra.
Men Pascal Engman är en god författare, som steg för steg binder ihop de olika historierna, och mot slutet är boken riktigt spännande med en delvis oväntad upplösning.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra spänningsroman, som ligger rätt i tiden. Det finns människor som lever i utanförskap utan att för den skull bo i några storstadsförorter eller vara muslimer. Och det finns människor bland dem som kan radikaliseras och ta till våld när den inneboende aggressionen kokar över.

(Om någon undrar vad en råttkung är, så är det något som kan uppstå i naturen när ett antal råttor fastnar i varandras svansar och blir till en enhet som består av flera individer.)

2 kommentarer: