torsdag 3 oktober 2019

Helgfrågan v. 40

Helgfråga från Mias bokhörna. Mia vill sitta med tända ljus i höstmörkret och läsa böcker. Helgfrågan lyder:

Vad tror du kan påverka bedömningen av en bok, förutom innehållet?

Bonusfråga: Vad gör du för miljön?

Språket tycker jag är mycket viktigt. Om språket är dåligt och allmänt taffligt blir jag irriterad, och då tycker jag mindre bra om boken. Är det en bok som är översatt från engelska kan det störa mig om det märks att författaren har misslyckats med att överföra texten till vettig svenska.

Miljön? Inte så mycket som jag borde kanske, men vi källsorterar i alla fall en massa grejer och kör till återvinningscentralen. Dessutom har vi inte köpt någon elbil. Det lär vara stora miljöproblem när råvarorna till batterierna ska tas fram.

16 kommentarer:

  1. Syftningsfel ... tryckfel ... "själv" eller "ensam" ... "mellan - till" när det heter "mellan - och" eller "från - till" ... du milde vad störd man kan bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! När någon frågar dig: "Sitter du själv" ska du genast svara: "Ja, sedan jag var ett drygt halvår!"

      Radera
  2. Ja, språket är ju otroligt viktigt. Det tänkte jag inte ens på eftersom jag uppfattar det som en del av innehållet. Men kanske menade Mia bara själva storyn när hon skrev "innehållet"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inte helt säker på vad som avsågs, så det fick bli min tolkning att "innehållet" syftade på själva berättelsen. Ja ja, bara vi förstår varandra på slutet :))

      Radera
  3. Håller med dig när det kommer till språket. För mig är det väldigt viktigt och att historien flyter på bra. Själv kan jag nog också bli mer miljövänligare. Men det har ju blivit en helt ny marknad när många företag försöker tjäna pengar på det, så det gäller att göra lite efterforskningar ibland. Är allt verkligen så miljövänligt som de säger i reklamen?? Nu ska jag sluta babbla. ;) Ha en underbar fredag!

    SvaraRadera
  4. Språket är väldigt betydelsefullt!
    Knepigt det där med elbil, en del pratar om fördelarna, andra om nackdelarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det knepigt med elbilarna. Jag har hört att man måste köra 15000 mil med dem innan de blir miljövänligare än bensinbilarna.

      Radera
  5. Svar
    1. Ja, dåligt språk tar död på intresset för boken.

      Radera
  6. Språket är väldigt viktigt.

    SvaraRadera
  7. Ser språket i en bok som en del av innehållet. Kanske tänker jag avigt.
    Elbilar ja... många av dessa har väl dessutom försvunnit till Norge efter att dessa supermiljöbilars förstaägare fått ut miljoner i statligt stöd. Transportmedel är en knepig miljöfråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog lite oklart om språket är en del av innehållet. Jag har förstått på kommentarerna kring frågan att man kan tolka det olika.
      Ja, det där med transportmedel är inte alltid svart eller vitt.

      Radera