tisdag 1 juni 2021

Tisdagstrion: Kunglighet i handling eller titel

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat kunglighet i handling eller titel. Här är min kungliga trio:  

Det gamla riket av Vilhelm Moberg är en gammal goding. Den kom ut 1952 och är en samhällssatir där Moberg gisslar det han upplevde som rättsröta i det svenska samhället.
Handlingen är dock förlagd i det fiktiva kungadömet Idyllien, där konung Alexander XVI regerar. Landet har en ofantlig byråkrati, som bara växer. Men det som oroar samhällets toppskikt är något annat, nämligen att Den Stora Statshemligheten ska läcka ut. Denna hemlighet är att kungen har homosexuella böjelser. Därför är hovet utsatt för utpressning och man betalar pengar från kontot För nådigt känt ändamål.
Där finns även kyrkoledare, som anmäls för brott, men ingenting händer. Allt avskrivs.
Det är inte så svårt att förstå att det är Haijbyaffären och Kejneaffären, som Moberg skriver om. Även kyrkoledares snaskiga affärer hade verklighetsbakgrund i Sverige.
En rolig idé att utgå från ett fiktivt land för att egentligen skriva om missförhållanden i Sverige. Ofta går väl satiren till överdrift, men trots detta är det en bok som utgör en viktig del av vår samhällshistoria. Jag misstänker att den inte togs emot alltför väl när den gavs ut.

Kjell Fridhs biografi Gamle Kungen handlar om Gustaf VI Adolf. 
Nyligen fyllde vår nuvarande kung 75 år. Han har suttit på tronen i snart 48 år. Det finns säkert många som tycker att han är gammal. Men då kan man ju tänka på att hans företrädare, Gustaf VI Adolf var 68 år när han blev kung! Ändå varade hans regeringstid i 23 år. 
Om Carl XVI Gustaf blir lika gammal som sin farfar, så kommer han att vara kung i över 60 år. Han är redan den svenske kung som suttit längst på tronen.

Antonia Frasers Henrik VIII:s sex hustrur.
Tudortiden är en fascinerande epok i den engelska historien. Henrik VII hade lyckats erövra tronen. Hans tilltänkte efterträdare var sonen Arthur, men denne dog ung. Arthur hade varit trolovad med Katarina av Aragonien, och nu fick Arthurs yngre bror Henrik ta över henne.
Henrik VIII och Katarina var gifta länge, men äktenskapet resulterade bara i en dotter ( senare känd som Maria den blodiga), ingen son.
Därför bestämde sig kungen för att skiljas från sin hustru, men påven sade nej. Detta blev skälet till att den engelska kyrkan skildes från Rom. Som officiellt argument för att få skilsmässa använde Henrik det faktum att hustrun varit trolovad med hans bror. Om brodern legat med henne (vilket Katarina förnekade) så var det en förbjuden förbindelse.
Fem hustrur lyckades Henrik VIII avverka efter skilsmässan. Ett par av dem lät han halshugga. Tre av hans barn inom äktenskapen nådde vuxen ålder. De blev alla engelska monarker - Edvard VI, Maria I och Elisabeth I.

21 kommentarer:

  1. tre böcker som jag nästan har i bokhyllan, har flera av Moberg och om Sofiero Slott, besökt också och sett kungens rhododendron, tror att jag även har boken om alla hustrur, säkert loppisfynd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången jag hörde talas om böcker som man nästan har i bokhyllan :)

      Radera
  2. Tack för intressanta tips!

    SvaraRadera
  3. Kände inte till dessa. Inte ens Vilhelm Mobergs bok 😮

    SvaraRadera
  4. Spännande trio med variation. Moberg var väl republikan? Eller minns jag fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var han det. Han skrev en bok med titeln Därför är jag republikan.

      Radera
  5. Tack för intressanta tips.

    SvaraRadera
  6. har inte läst Det gamla riket. Gustav VI Adolf var en fin och bildad man. är osäker på om jag läst Henrik VIII:s sex hustrur. de förekommer ju inte så sällan i böcker och filmer

    SvaraRadera
    Svar
    1. GVIA var en perfekt kung för en ny tid.

      Radera
  7. Den Moberg-boken har jag aldrig hört talas om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är läsvärd, särskilt om man kollar upp Haijbyaffären och Kejneaffären.

      Radera
  8. Jag kan inte stoltsera med att jag läst någon, tyvärr.

    SvaraRadera
  9. Har inte läst någon av dina böcker . Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  10. Mobergs kände jag inte ens till (!). Minns att jag blev jätteledsen när jag hörde på radion att gamle kungen dött, jag grät till och med, rätt otippat även för mitt barnajag. Tudortiden och de där hustrurna är ju verkligen spännande. Hoppas att jag får läst 'För in de döda' den här månaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den Mobergboken är värd att läsas in. Jag minns precis hur det var när nyhetsläsaren på TV berättade att kungen var död. Han var klädd i svart och om jag inte minns fel inledde han med att säga: "Vi har ett sorgebud till Sveriges folk. Konung Gustaf VI Adolf har avlidit."

      Radera
  11. Tack för tips. Inte läst någon av dessa.

    SvaraRadera