söndag 13 juni 2021

En smakebit på søndag - Er tredje man

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter En tredje man och är skriven av Denise Rudberg.  

Sommaren 1941 är osedvanligt varm. Vid Nybrokajen ligger stockholmarna i ekor och solar samtidigt som statsminister Per Albin Hansson håller sitt historiska anförande där han hävdar Sveriges neutralitet. För signalspanarna på Karlaplan 4 pågår en febril verksamhet med att avkoda krigsmeddelanden när Elisabeth dessutom blir rekryterad som spion för försvarets underrättelsetjänst. Märkliga omständigheter vid tiden för Iris landsflykt uppdagas medan Signe äntligen får chans till återhämtning i skärgårdsidyllen hos professor Svartström. Men mitt under ett pågående världskrig är det svårt att avgöra vem som verkligen går att lita på.

Smakbiten är hämtad från prologen på sidan 9:

Elisabeth vaknade av att solen brände in över hennes säng. Hon försökte öppna ögonen men lyckades bara kisa. Hela kroppen värkte och hon fick kämpa för att ta sig upp till sittande. Hennes händer skakade och hon såg att lakanen bar spår av blod. Tårarna rann utan att hon kunde stoppa dem och saltet från dem fick såren i ansiktet att svida än mer.

Trots att fötterna inte ville bära henne tog hon sig upp med stöd av väggen. Hennes ben hade skrapats upp och på insidan av låren syntes intorkat blod.

24 kommentarer:

 1. Denise Rudberg ja, henne har jag fortfarande inte läst något av. Denna verkar inte alls vara samma elegant crime-historia som hennes andra böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag har läst något av henne förut.

   Radera
 2. eländes elände att vakna på det sättet! en innehållsrik och förrädisk omslagsbild. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så vill man verkligen inte vakna.

   Radera
 3. Har funderat lite på att läsa den här serien, den låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag börjar i fel ände, för jag har inte läst de två tidigare delarna, men det får gå.

   Radera
 4. Fint omslag, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten! Hade missat den här serien men blivit tipsad om den två gånger under denna vecka. Ska kollas upp!

  SvaraRadera
 6. Känner till serien, lånas mycket på jobbet, men har inte läst. Den har fint omslag. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se om jag blir sugen på att läsa de andra delarna när jag läst den här.

   Radera
 7. Häftigt omslag.Jag har läst Det första chiffret av henne förra året, undrar om detta är en fortsättning. Tack för smakbit ska kolla upp lite

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det första chiffret är tydligen första delen, En andra allians är andra delen och Er tredje man är tredje delen. Man anar ett mönster ;)

   Radera
 8. Har ikke lest noe av Rudberg enda. Takk for smakebit:)

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. har läst andra böcker av henne, men inte den här serien.

  SvaraRadera
 10. Husker jeg leste Denise Rudberg da hun skrev morsom chick lit og "elegant" krim. Dette virker som enda en ny sjanger fra Rudberg. Spenennde med forfattere som fornyer seg. Er boken spennende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hunnit så långt än, så jag vet inte om den är spännande.

   Radera
 11. Den här ska jag läsa ganska snart, jag har redan hunnit vänta på den för jag har läst del ett och två i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna läst de två första delarna innan jag gav mig på den här, men ibland blir det inte så :)

   Radera
 12. Har läst författarens elegant crime böcker om Marianne Jidhoff och gillat dem men inte läst den här serien, ännu i alla fall. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera