onsdag 30 juni 2021

Veckans kulturfråga v. 26 2021

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Linda och maken firar 20-årig bröllopsdag idag och därför handlar det om bröllop idag. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilken bok skriven av en författare från något av länderna kring Medelhavet eller som utspelar sig där vill du lyfta fram?


Katherine Webbs roman Italienska nätter utspelar sig för snart hundra år sedan. Unga, osäkra Clare Kingsley reser mot sin vilja genom södra Italiens brända landskap. Här ska hon tillbringa sommaren med sin make Boyd, som arbetar för den nyrike markägaren Leandro Cardetta.
När Clare stiger av tåget känner hon genast den laddade stämning som råder i den lilla staden Gioia del Colle. För bortom Leandros lyxuösa villa har spänningen nått bristningsgränsen. Stadens fattiga arbetare söker desperat efter arbete och mat, många av dem är veteraner från första världskriget. En av dem är Ettore. Då Clares och Ettores vägar korsas försvinner hennes hemlängtan i ett slag.
Innan sommaren är slut kommer hjärtan att krossas, våldsam fiendskap gro och omtumlande sanningar att avslöjas. Och Clare kommer att lära sig en läxa för livet...

Det här är en riktigt bra bok. Vi befinner oss i Apulien i södra Italien i början av 1920-talet. Klassmotsättningarna är stora och de fattiga som försöker organisera sig för att kunna få godsägarna att betala en anständig lön blir misshandlade av flåbusar i svarta skjortor - det är de italienska fascisterna som har vuxit fram som politisk rörelse.
Den historien berättar Katherine Webb, men samtidigt handlar boken om en omöjlig kärlekshistoria mellan den gifta engelska unga kvinnan Clare och den fattige lantarbetaren Ettore. Boken är uppbyggd så att vartannat kapitel utgår från Clare och vartannat från Ettore. I början har de inga beröringspunkter, men snart nog träffas de och historierna vävs samman.
Det är het passion under italienska nätter, men båda vet nog innerst inne att de inte kan få varandra. Men vem vill lyssna till förnuftet när hjärtat brinner?
Romanen Italienska nätter är politik, passion och tragik. Där finns kärlek, hat, ondska och ren galenskap. Det är mångfalden av mänskliga egenskaper, goda som dåliga, som gör Italienska nätter till en riktigt läsvärd roman.

6 kommentarer:

  1. har faktiskt inte läst något av Katherine Webb, men den här beskriver du väldigt lockande. den på minner en del om Rosa Ventrellas Min alltför vackra syster som jag tyckte mycket om. https://mrscalloway.blogspot.com/2020/09/min-alltfor-vackra-syster.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte väldigt mycket om den. Jag ska kolla din länk.

      Radera
  2. verkar vara en allvarlig bok, inte läst författaren

    SvaraRadera
  3. Den har jag tänkt läsa. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera