söndag 27 juni 2021

En smakebit på søndag - De aderton

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Flukten fra virkeligheten. Boken jag läser heter De aderton och är skriven av Anton Berg.   

När radiojournalisten Axel Sköld gör efterforskningar inför en dokumentär snubblar han över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka. Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag, på höga poster i samhället. I sin strävan att bibehålla makten gör de allt för att dölja sanningen och snart visar det sig att ännu en ministers liv svävar i fara.

Smakbiten är hämtad från sidan 186:

Han hade gjort dokumentärer där han beskrivit eller intervjuat personer med Hells Angels-kopplingar. Men mest aggressiv hade svenska Scientologikyrkan varit. Han hade misstänkt att de övervakade honom i hans hem när de insåg att programmet skulle publiceras. Scientologerna hade skickat brev till hans chef för att stoppa programmet, naturligtvis förgäves.

Han hade dock aldrig haft skäl att känna sig rädd.

Förrän nu.

22 kommentarer:

 1. Den här har jag faktiskt lagt märke till den senaste tiden. Eller egentligen andra delen i serien som har släppts nu, då har jag ju självklart kollat upp första delen 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl ungefär så för mig också ;)

   Radera
 2. Hells Angels hade ett hus här några kilometer i från, men vi märkte inget... läste bara i morgontidningen, god fortsättning på helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ha HA som grannar. De ställer aldrig till med något i sitt närområde, för de vill inte locka till sig polisen. Och småbuset håller sig också borta, för gör de inbrott eller nåt annat får de HA på sig, och de är mycket värre än polisen.

   Radera
 3. låter som en intressant intrig. scientologerna var väldigt ihärdiga på sin tid när de försökte ragga vilsna studenter på gatorna. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gigantisk bluff som säkert är lönsam för dem som styr organisationen.

   Radera
 4. Scientologerna och deras raggande på T-centralen ja! Dem hade jag glömt. Jag bodde granne med Narconon ett tag. Den låter riktigt spännande den där boken - även om spänning nu inte är det jag längtar efter mest i min läsning just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En speciell intrig där foliehattarna har rätt :D

   Radera
 5. Tack för smakbiten!
  Den läste jag när den kom och gillade den. Ska ta och läsa uppföljaren snart.

  SvaraRadera
 6. Verkar spännande, snyggt omslag. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Den har jag läst och nästa del finns oläst i min bokvagn. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fortsätter med nästa del när jag är klar med denna.

   Radera
 8. Oj, vet inte om konspirationsteorier lockar mig just nu. Tack för smakbiten ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att författaren inte är någon foliehatt, även om han arbetar med konspirationsteorier. Men det gör ju Dan Brown också :)

   Radera
 9. En hemmelig organisasjon fra 1700 tallet som står bak flere kjente mord. Moro! Det trenger ikke alltid å være sannsynlig så lenge det er spennende :)

  SvaraRadera
 10. En bok man måste vara skärpt för att hänga med i, jag är sällan skärpt nuförtiden. Tyvärr. Tack för smakbit

  SvaraRadera