söndag 20 juni 2021

En smakebit på søndag - Carmilla

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet denna vecka är bloggen Betraktninger - tanker om bøker. Boken jag läser nu heter Carmilla och är skriven av Sheridan Le Fanu. 

Sheridan Le Fanus roman Carmilla är både känd för att den introducerar vampyrgestalten i världslitteraturen och för att den är ett lysande mästerverk inom skräckgenren. Berättaren, artonåriga Laura, ser tillbaka på en barndom utan lekkamrater, ensam med sin far och tjänstefolket i det stora ödsligt belägna slottet. Men så en dag kommer äntligen en vän in i hennes liv. Det sker en vagnsolycka utanför slottet och Laura och hennes far blir ombedda att låta en flicka i Lauras ålder bo en tid hos dem. Flickans namn är Carmilla.

Smakbiten är hämtad från sidan 55:

Den natten hade jag en dröm som blev början på ett högst besynnerligt lidande. Jag kan inte kalla det för en mardröm, för jag var fullt medveten om att jag sov. Men jag var lika medveten om att jag var i mitt rum och låg i min säng, precis som i verkligheten. Jag såg, eller tyckte mig se, rummet och dess möblemang på samma vis som jag senast hade sett det, förutom att det var mycket mörkt, och jag såg någonting röra sig vid fotänden av sängen, någonting som jag först inte riktigt kunde urskilja. Men snart såg jag att det var ett kolsvart djur som påminde om en jättelik katt. Jag trodde att den var mellan fyra och fem fot lång, för den såg ut att vara lika lång som spiselmattan när den passerade denna, och den gick fram och tillbaka med samma smidiga, lömska rastlöshet som ett vilddjur i bur. Jag fick inte fram ett ljud, fastän jag som ni kan förstå var vettskrämd. Djuret började röra sig allt snabbare, och rummet blev snabbt mörkare och mörkare, och till slut var det så mörkt att jag inte längre kunde se någonting annat av djuret än dess ögon. Jag kände hur det hoppade upp på sängen. De två stora ögonen närmade sig mitt ansikte, och plötsligt kände jag en stingande smärta som om två stora nålar, några centimeter ifrån varandra, trängde djup in i mitt bröst. Jag vaknade med ett skrik.

29 kommentarer:

 1. tyckte mycket om Carmilla av Sheridan Le Fanu, fortfarande läsvärd

  SvaraRadera
 2. Kände inte alls till den här, och det låter som en brist. Även om jag har svårt för böcker om vampyrer ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så längesen jag hörde talas om den för första gången, men den lät intressant.

   Radera
 3. Oj den vet jag inte om jag vågar läsa.

  SvaraRadera
 4. Vilken effektfull smakbit! Påbörjade denna bok, men slutförde aldrig, varför vet jag inte. Kanske borde ge den en ny chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var väl en smakbit med "bett" ;)

   Radera
 5. Denne boken hadde jeg ikke hørt om, men den skal jeg absolutt lese! Jeg er veldig glad i de første skrekkromanene, som Edgar Allan Poe sine for eksempel. Den havner rett på TBR-listen (Jeg må låne den på biblioteket, men nå har jeg så mange bøker hjemme at jeg ikke kan bestille en eneste en før jeg har lest minst halvparten :-))
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det tydligen är en klassiker inom sin genre så vill man inte missa den.

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Klocka ringer någonstans, när jag ser titeln och författaren, vet inte varför, har inte läst. Kanske borde fast jag inte brukar klicka med vampyrer ;)

  SvaraRadera
 7. Jeg elsker vampyrer og historier om vampyrer. Denne har stått på min leseliste i over 30 år. På tide å gjøre noe med det.Ditt deilige ekle utdrag ga meg puffet til å bestille boken :)

  SvaraRadera
 8. Den har jag läst med min Vampyrbokcirkel. Tyckte om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vampyrbokcirkel? Visste inte att det fanns såna :D

   Radera
 9. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Carmilla får jag nog lägga till läslistan. inte för att jag gillar skräck - eller vampyrgenren utan för att Carmilla verkar vara en klassiker och först på området. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tydligen feministiska drag också. Sägs det i alla fall.

   Radera
 11. Jag tyckte väl att jag kände igen titeln. Har bara hört talas om boken, men inte läst den.

  SvaraRadera
 12. Figuren Carmilla var så bekant, jag tänkte var jag träffat på henne, men det var i Mats Strandbergs och Jenny Jägerfelds Monster i terapi. Själva original-Carmilla har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske det kan vara givande att leta rätt på originalet :)

   Radera
 13. Hej Robert. Vet inte hur jag bäst kontaktar dig. Fick ett mejl från din hotmail-adress och det kändes inte som att det var du som formulerat det. Har du mejlat eller är din epost kapad?
  /Lotten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick precis också ett mejl, från hotmail-adressen. Fick samma känsla, att det inte var riktigt rätt.

   Radera
  2. Jo, det är en kapning. Jag har bytt lösenord nu och hoppas att det löser sig.

   Radera
 14. Det låter som spännande läsning. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera