tisdag 22 juni 2021

Tisdagstrion: Huvudstäder

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat huvudstäder. Här är min trio: 

Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg är en bok som jag inte tyckte var speciellt spännande, men det var ändå ett visst driv i berättandet.
Lennie Lee driver en framgångsrik skandaltidning, har en lyxlägenhet på rätt adress och är ständigt omgiven av vackra kvinnor. Men plötsligt händer något. Upplagan rasar. Vännerna vänder sig bort. Allt pekar obönhörligt neråt när han får i uppdrag att fixa århundradets fest åt en affärsman. Pengarna räcker för att lösa alla hans problem - om han överlever.
Solveig Berg är en ung journalist som efter ett ödesdigert misstag hamnat i kylan och förlorat jobbet. Tomheten och ensamheten väcker svarta minnen till liv och hon gör vad som helst för att komma tillbaka.
Kapitlen är korta, och oftast är vartannat kapitel om Lennie och vartannat om Solveig. Det är inget dumt grepp alls. Men jag känner att jag har svårt att engagera mig i personernas öden. Ett plus är väl dock att jag inte lyckades fatta vem som var mördaren i boken.
Ett antal saker lämnades obesvarade. Hur gick det egentligen för Lennie Lee? Men det får man kanske svar på i nästa bok.

De dunkla butikernas gata av nobelpristagen Patrick Modiano var en bok som jag inte alls uppskattade, men den passar in i trion.
Huvudpersonen har drabbats av minnesförlust femton år tidigare och vet inte vem han egentligen är. Under dessa år har han arbetat som privatdetektiv, men när hans chef går i pension bestämmer han sig för att försöka finna sin rätta identitet.
Så han vandrar runt i Paris, i samma kvarter där han arbetat utan att veta vem han var, och nu stöter han på personer som minsann känner till den Pedro McEvoy som han tycks ha varit.
Men varför har ingen av dem stött på honom de senaste femton åren? Och vad var det som förorsakade minnesförlusten? Var Pedro McEvoy hans verkliga identitet eller var det också ett alias?
Och varför flydde han under kriget? Vad flydde han från?
Jag lägger ifrån mig boken lätt irriterad. Visst förstår jag att man inte behöver få alla svar i en bok. Lite kan sparas till läsarens fantasi. Men i det här fallet klarar jag inte alls av att förstå vad författaren vill ha sagt med sin bok. Det känns som de dunkla tankarnas bok.

I Earthquake bird har Lucy flytt till Tokyo för att undkomma det förflutna. För att inte bli upptäckt lever hon ett tillbakadraget liv, med få vänner, och en älskare som väger upp bristen på all annan passion.
Sedan träffar hon Lily som har kopplingar till hennes tidigare liv. Vänskapen blir intensiv, men kort därpå mördas Lily och Lucy är den enda som är misstänkt.
I jakten på att rentvå sig själv fångas Lucy i minnets förrädiska labyrinter. Det blir en suggestiv katt- och råttalek där läsaren, liksom Lucy, hålls på sträckbänken ifråga om hennes skuld - eller oskuld.
Earthquake Bird är en bok som jag verkligen tyckte om att läsa. Kanske för att den var så annorlunda på många sätt. Det är hela tiden Lucy som berättar. Oftast benämner hon sig själv "jag", vilket är logiskt, men ibland säger hon Lucy om sig själv istället. Varför? Det vet jag inte med säkerhet, men det sätter igång mina tankar om inte annat.
Under större delen av berättelsen befinner hon sig hos polisen. I ett förhörsrum och i en cell. Men det är mycket lite som berättas om hur hon har det där. Istället får vi följa hennes livs historia genom hennes tankar. Från början, då hon till sin mors djupa besvikelse visar sig vara en flicka och inte den väntade åttonde sonen, genom en barndom tillsammans med de elaka bröderna, beslutet att flytta till Japan, och till slut fram till tiden då Lily mördades.
Hela tiden undanhåller författaren oss de fakta som skulle kunna avgöra om Lucy är skyldig eller inte. Det gör att boken är riktigt spännande. (Som en bonus får man dessutom veta en del om samtliga järnvägsstationer i Tokyo...)

28 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon av dessa, men jag har faktiskt sett filmen Earthquake bird 🙂

  Jag fick ett mejl igår, som såg ut att komma ifrån dig, men det lät inte som du. Var det från dig eller har din mejl blivit hackad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mejl har hackats. Jag har bytt lösenord nu och hoppas att det löser problemet.

   Radera
 2. Har inte läst någon av dem, tack för tipsen!

  SvaraRadera
 3. Tokyo är jag nyfiken på men kommer nog inte dit, Modiano tycker jag om och har varit i Paris, jo, besökt även huvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också gärna vilja se Japan, men det blir nog aldrig av.

   Radera
 4. Tre okända titlar för mig, Tokyo lät lite intressant. Har varit där men för otroligt lnge sen.

  SvaraRadera
 5. har läst Modiano och naturligtvis Earthquake bird eftersom Japan är mitt favoritland. har varit där fyra gånger och om inte pandemin kommit ivägen hade jag varit där en gång till. men - nästa år blir det förhoppningsvis en resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att du får göra den resan!

   Radera
 6. Earthquake Bird känner jag väl igen, men hade faktiskt ingen aning om vad den handlade om. Och av någon anledning blir jag fruktansvärt nyfiken på tunnelbanestationerna. Modianos vill jag läsa - trots att du dissar den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt nördigt att beskriva tunnelbanestationerna :D

   Radera
 7. Stockholm Confidential och Earthquake Bird har jag läst. Tack för tips om Patrik Modiano.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var som sagt var inte så imponerad av Modianos bok, men det behöver inte betyda något.

   Radera
 8. De dunkla butikernas gata har mycket Paris i sig, det håller jag med om. Jag uppskattade den kanske mer än du, fast den var lite knepig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån gång får jag försöka med någon annan bok av Modiano.

   Radera
 9. Tror inte jag läst en enda bok som utspelar sig i Tokyo, det är ju lite synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns nog en del. Tokyo är ju en enorm stad.

   Radera
 10. Den översta är jag nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte jättebra, men den har ändå sina poänger.

   Radera
 11. Earthquake bird låter mest intressant tycker jag!

  SvaraRadera
 12. Sthlm Confidential är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 13. Jag gillar verkligen Modianos böcker, men just den här har jag inte läst. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste som sagt prova någon annan bok av Modiano vid tillfälle.

   Radera