måndag 21 juni 2021

Carmilla av Sheridan Le Fanu

Titel: Carmilla

Författare: Sheridan Le Fanu

Förlag: Bakhåll (2015) (Originalet utgavs första gången 1872)

Antal sidor: 115 

Sheridan Le Fanus roman Carmilla är både känd för att den introducerar vampyrgestalten i världslitteraturen och för att den är ett lysande mästerverk inom skräckgenren. Berättaren, artonåriga Laura, ser tillbaka på en barndom utan lekkamrater, ensam med sin far och tjänstefolket i det stora ödsligt belägna slottet. Men så en dag kommer äntligen en vän in i hennes liv. Det sker en vagnsolycka utanför slottet och Laura och hennes far blir ombedda att låta en flicka i Lauras ålder bo en tid hos dem. Flickans namn är Carmilla.

Denna kortroman var riktigt intressant att läsa. Kanske framför allt därför att den enligt baksidestexten introducerar vampyrgestalten i världslitteraturen. Jag är säkert inte den ende som sett Dracula av irländaren Bram Stoker som originalet i vampyrgenren, men Stokers landsman Sheridan Le Fanu var före. Carmilla kom ut 1872, medan Dracula inte publicerades förrän 1897, alltså ett kvartssekel senare. (Vampyrtemat har även funnits i andra, tidiga, litterära verk, men utan att dessa har nått samma ryktbarhet.)

I den svenska utgåvan från 2015 har översättaren Charlotte Hjukström skrivit ett intressant efterord. Där lägger hon dels en feministisk aspekt på Carmilla, dels framhåller hon att det går att tolka det som att det finns en lesbisk dragning mellan Carmilla och Laura. Stokers verk kan då ses som ett svar på detta, genom att en kvinnlig vampyr blir besegrad med manliga maktmedel och den patriarkala ordningen blir återställd.

Jag kan inte bedöma om detta stämmer. Oaktat hur man vill tolka boken är den intressant att läsa. En klassisk vampyrhistoria publicerad 25 år före Stokers Dracula. Är man intresserad av skräckhistorier är Carmilla en klassiker som måste läsas.

kaosutmaningen får denna bok svara mot punkt 40: Läs en kort bok. Bonus om du lyckas läsa den under 24 timmar.

4 kommentarer:

 1. Men åh, den kände jag inte alls till. Blir jättenyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den finns säkert att få tag i på ditt bibliotek.

   Radera
 2. Såg att den fanns som ljudbok nu så sparade ner den för att lyssna på! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli kul att se vad du tycker om den.

   Radera