tisdag 3 maj 2022

Tisdagstrion: Maj (en bok på varje bokstav i månadens namn)

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat maj (en bok på varje bokstav i månadens namn). Här är min trio:   

Monica Magnus 1966 är skriven av Monicas syster Ulrika. Två systrar som aldrig träffades. Med hjälp av samtal och intervjuer och genom att läsa brev och myndighetsdokument har hon skrivit denna roman. För det är en roman. Författaren har varit tvungen att ta sig stora friheter, för hon vet inte allt. Men det är hennes bild av vad som hände för drygt femtio år sedan.

Mellan Monica och mamman Anna-Britt är det spänt. Mamman vägrar att se Monica som en flicka på väg in i vuxenlivet. Som förälder har jag förståelse för den oro Anna-Britt måste känna, men samtidigt går det inte att sätta strypkoppel på sina barn. Pappan Emil är den som försöker medla, med risk för att själv bli föremål för hustruns ilska. Han förstår sin dotter och försöker stötta henne, så det blir ett särskilt band mellan far och dotter.

Jag kan känna igen mig i detta. De många grälen mellan min hustru och yngsta dottern och hur dottern alltid vänder sig till mig om något händer. Hon vet att hon alltid kan ringa mig och att jag aldrig skäller på henne om hon blivit för full. Been there - done that!

Magnus är en riktig odåga och verkligen inte någon som man vill att ens dotter ska fastna för, men det råder ingen tvekan om att Monica och Magnus verkligen älskar varandra. Samtidigt är Magnus dominant (men inte våldsam) i förhållandet och ger Monica alltför litet utrymme. Inte någon bra grogrund för ett i längden stabilt förhållande.

Boken är skriven på ett enkelt sätt utan krusiduller. Det är lätt att sätta sig in i hur de olika personerna tänker och resonerar och texten förmår att stundtals gripa tag i en. En fin bok, som jag är glad att ha läst.

Asfaltsland av S.A. Cosby var en trevlig överraskning. Den var bättre än jag hade förväntat mig. Romanen är spännande, fylld med biljakter och skjutningar. De kriminella i den här boken är inga duvungar, utan de är beredda att svika varandra och att utan pardon döda den som råkar stå i vägen för dem.

Men det som gör att jag uppskattade boken är inte våldet utan att man får följa Beauregard Montage och man förstår mer och mer vad det är som har format honom. Han sliter med frågan om våldet och kriminaliteten är något som av någon naturlag kommer att gå i arv till sönerna. 

Cosby använder mängder av metaforer i sitt skrivande och jag antar att det varit en utmaning för översättaren Ylva Spångberg att göra om dem till svenska. I början tycker jag att de var underhållande, men efter ett tag blir det för mycket. Jag kan nämna några exempel. "Dess enda kvarvarande baklyse sken som ögat på en demon när den bromsade inför en hårnålskurva." "Dusterns främre stötfångare kysste tomrummet där den andra bilen nyss hade haft en stötfångare." "Bakluckan studsade upp och ned som en strippa vid en stång." "Han hörde hur motorn i den röda bilen varvade som när Gud skrek åt Moses på berget Sinai." (Och dessa exempel är hämtade från ett och samma kapitel!)

Men sammantaget är det en bra spänningsroman och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av denne flerfalt prisbelönte författare.

Judas av den israeliske författaren Amos Oz är en fascinerande bok på många sätt. Tempot i boken är långsamt; långt från de smattrande texterna i spänningsromanerna. Ändå är det en bok som trollbinder mig som läsare.

Boken, som utspelar sig 1959-60, handlar om den unge Schmuel Ash, som får anställning som vad väl kan betraktas som en manlig "sällskapsdam". Han ska konversera den gamle handikappade mannen Gershon Wald och servera honom te och kvällsgröt. Samtidigt grubblar han över det ämne som legat till grund för hans oavslutade mastersuppsats - Judiska aspekter på Jesus.

Men det är nog inte den fiktive Schmuel Ash som är det intressanta i romanen. Författaren uppehåller sig mycket kring vad som kunde ha gjorts annorlunda när staten Israel grundades och hur motsättningarna mellan judar och araber hade kunnat biläggas. Var den som förespråkade en gemensam stat en förrädare? Var Judas en förrädare? Svaret på sådana frågor är väl som alltid avhängigt av vem som tillfrågas. Tilläggas bör att Amos Oz, som var fredsaktivist, var en av de första att efter sexdagarskriget 1967 offentligt uttala sig för en tvåstatslösning. "Även en oundviklig ockupation är en korrumperande ockupation", enligt Oz.

Sammanfattningsvis är det en eftertänksam mångfacetterad roman som är mycket läsvärd.

28 kommentarer:

  1. passande tolkning, tyckte mycket om Asfaltsland av S.A. Cosby

    SvaraRadera
  2. Asfaltsland har jag oläst i hyllan. Har hört mycket bra om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du något att se fram emot.

      Radera
  3. Monica Magnus 1966 tyckte jag väldigt mycket om. Asfaltsland vill jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insikten att det är systern som är författaren gör det till en gripande historia. Asfaltsland ska du absolut läsa.

      Radera
  4. Här lyckades du rada upp en trio som är helt okänd för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då! Jag rekommenderar alla tre!

      Radera
  5. Det var nya böcker för mig. Tack för tips.

    SvaraRadera
  6. minns att du skrivit om Monica Magnus tidigare. inte lätt att vara förälder när tonåringarna sätter sig på bakhasorna. Amos Oz är en favoritförfattare, men jag har inte läst Judas. han borde haft nobelpriset och fredspriset. han hade idéer om freden i mellanöstern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna läsa mer av Amos Oz.

      Radera
  7. Monica Magnus och Judas är jag helt klart intresserad av. Tack för påminnelsen. Jag måste kolla vad jag har i läslistan.

    SvaraRadera
  8. Asfaltsland finns i min bokhylla så den ska jag läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tror jag att du kommer att gilla.

      Radera
  9. Vill läsa alla dina tre! De har VIP på min läs-lista!

    SvaraRadera
  10. Har alla tre i bokhyllan, olästa tyvärr. Tack för påminnelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns de i bokhyllan så är tröskeln väl inte så hög när du väl bestämmer dig för att läsa något av dem.

      Radera
  11. Asfaltsland har jag läst. Tack för påminnelsen om Monika Magnus 1966.

    SvaraRadera
  12. Monica Magnus 1966 skulle jag egentligen vilja läsa, men jag tror inte att jag klarar det i det här stadiet i livet, med två tonårstjejer. Jag skulle antagligen läsa in för mycket och oroa mig i onödan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland kan böcker och filmer krypa lite för nära. Men boken finns givetvis kvar att läsa om några år.

      Radera
  13. Gillar din blandning! Asfaltsland blir jag extra sugen på att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lite spridning :) S.A. Cosby är en författare som gav mersmak.

      Radera