fredag 16 september 2022

Bibliotek och böcker

De som följer min blogg vet att jag tycker att biblioteken är oerhört viktiga. Jag går ofta till det lilla biblioteket här i Vålberg och lånar böcker. Givetvis är utbudet begränsat på en liten ort, men visst hittar man många av de viktiga författarna. Om den bok jag vill ha inte finns där så beställer jag den så kommer den från det bibliotek i Värmland där den finns inne.

För några dagar sedan var jag i Karlskoga på kundbesök. Jag fick oväntat ett par timmars lucka i mitt schema, och då åkte jag givetvis till biblioteket i centrum av staden. Jag ville inte låna någon bok utan ville bara sitta och bläddra i en bok medan jag väntade. Men var är romanerna, undrade jag. Det fanns många hyllor med facklitteratur och även en hel del hyllor med deckare. Men var finns resten?

Till slut hittade jag några hyllor i ett hörn med skönlitteratur som inte var deckare. Jag ville ha tag i en viss bok av August Strindberg. Men det fanns inte en enda bok av denne författare. Då gick jag till lånedisken där en ung kvinna verkade arbeta. På hennes brytning förstod jag att hon nog inte bott i Sverige så många år, men inget ont i det. Jag frågade efter den specifika boken och hon letade i deras register i datorn. Hon hittade den, men det visade sig att den var i magasinet. Hon var vänlig och gick iväg för att hämta boken, men jag förstod på henne att Strindberg var en författare hon aldrig hört talas om.

Men är det inte lite lustigt att inte en enda av Strindbergs böcker står framme i ett kommunalt huvudbibliotek? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar