onsdag 28 september 2022

Veckans kulturfråga v. 39 2022

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Hösten kommer med mörker, men det kan ju finnas ljus i kulturen. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka kulturella händelser ser du fram emot i höst?

 

Precis som Linda tycker jag att det är jätteintressant vem som Svenska Akademien tilldelar Nobelpriset i litteratur. En sak är säker och det är att jag aldrig gissar rätt.

Ifjol var jag dock i gott sällskap. Det var nog ingen som hade förutsett att Abdulrazak Gurnah skulle tilldelas priset. Handen på hjärtat, hade du ens hört talas om honom?

Kan det svarta Afrika belönas två år i rad? Det är fullt möjligt, men är det troligt? I så fall är som vanligt min kandidat kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o. Han tillhör som många gånger tidigare bookmakingföretagens favoriter. Unibet har annars Salman Rushdie som favorit, men det har jag svårt att tänka mig. En annan favorit är fransmannen Michel Houellebecq. Det är en författare jag inte vet ett dugg om.

Vem vet? Ledamöterna i Svenska Akademien kanske väljer att bli politiska. Då kan det bli den ukrainske författaren Serhij Zjadan.

4 kommentarer:

  1. jag har i alla fall lyckats läsa några färska Nobelpristagare innan

    SvaraRadera
  2. Måste börja fundera på vem som skulle kunna få priset. Har tappat stinget lite, men det är ändå lite spännande.

    SvaraRadera