söndag 11 september 2022

En smakebit på søndag - Som en riktig man

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Som en riktig man och är skriven av Lena Liljendahl.

Johan har sett fram emot att bli pappa i hela sitt liv, men när det väl händer är han ändå inte beredd. Trots varningarna har han inte kunnat föreställa sig vad oron, vaknätterna och förkylningsvabbandet skulle göra med honom. Och ändå finns det - tack vare ett välordnat samhälle - både fadervårdscentral och papparum på de stora arbetsplatserna. Allt för att männen ska kunna fullgöra sin viktigaste uppgift: att ta hand om sin avkomma. Men Johan håller på att gå sönder inombords. Att både ta hand om ett litet barn och sköta ett deltidsjobb som marknadsassistent är svårare än han trodde. Samtidigt har hans fru Sara fullt upp med sitt chefsjobb och kan varken erbjuda stöd eller tröst. Situationen blir en stor prövning för förhållandet - och inte blir det bättre när de anställer barnpojken Pål. Som en riktig man är en skarp, engagerande och underhållande roman om vad som händer när könsrollerna kastas om.

Smakbiten är hämtad från sidan 15:

Johan la sig raklång ner i soffan med en av prydnadskuddarna under huvudet. Han stirrade upp i taket och såg en liten, liten spricka i målningen som han följde med blicken. Den hade han aldrig sett tidigare. Men så var det inte heller ofta han låg så här - rakt upp och ner i vardagsrummets trendiga koboltblå soffa i sammet - och glodde upp i taket. Det hade han oftast inte ro till. Det fanns ju alltid något här hemma att fixa med. Det fanns det nog även nu. Egentligen borde han dammsuga. Eller gå ut i köket och se efter om det fanns något at förbereda till middag. Men här låg han, fortfarande med skorna på, utan att bry sig. Det var hans snyggaste skor, och välputsade var de också. Han hoppades att det blänkt om dem när han stått på scenen och talat tidigare i dag.

Fem andetag låg han så. Sen reste han sig upp, borstade bort lite osynligt smuts som eventuellt kommit på soffan från hans skor och gick ut till städskrubben i hallen för att dra ut dammsugaren och börja städa.

18 kommentarer:

 1. nej, inte lätt att vara beredd för papparollen, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Allt blir så mycket tydligare när man gör en tvärtom-version.

  SvaraRadera
 3. Den här lockar mig, det omvända perspektivet kan ge en hel del insikter. Och humor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som när svensk kultur beskrivs av en utlänning.

   Radera
 4. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. tycker att detta verkar som en bok jag borde göra plats för. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Intressant med omvända perspektiv. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Temat låter underhållande! Nu när pappaledighet är lagstadgad och pappa måste ta ut den själv utan att överlåta den till mamman blir det lite förändringar i tillvaron. Om inte annat så ökar nog hans förståelse för kvinnans roll i familjen. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. Lite 'Egalias döttrar' alltså

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst Egalias döttrar, men jag litar på dig ;)

   Radera
 9. Jo, tvärtom-böcker kan vara väldigt upplysande.

  SvaraRadera