söndag 18 september 2022

En smakebit på søndag - Metro 2033

Idag är det söndag. Utan att komma med några spoilers delar man på söndagen med sig av ett stycke från den bok man just håller på med att läsa. Spindeln i nätet är bloggen Betraktninger. Boken jag läser heter Metro 2033 och är skriven av Dmitrij Gluchovskij. 

Moskva år 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna. En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

Smakbiten är hämtad från sidan 32:

Där sitter du på din postering och värmer dig vid elden. Plötsligt hör du: ett regelbundet eko någonstans i tunnelns djup, ett dovt knackande - först på avstånd, helt tyst, och sedan allt högre. Ljudet kommer närmare. Och i nästa ögonblick hörs ett kusligt, öronbedövande vrål, så nära att du nästan kan ta på det... Panik! Alla kommer på fötter och börjar stapla sandsäckar och lådor, och vaktchefen skriker för full hals: "Alarm!"

Från stationen skyndar reservtruppen till undsättning. vid 300 meter avtäcker de maskingeväret och här, vid den yttersta posteringen, där man när som helst kommer att ta emot det första slaget, kastar sig folk till marken bakom barrikaden av sandsäckar, riktar sina karbiner mor tunnelns gap och siktar... Till sist, när blodsugarna kommit helt nära, slår man på strålkastaren - och i den starka ljusstrålen syns sällsamma, mardrömslika silhuetter. Nakna, svartglänsande hudar, enorma ögon och munnar som bottenlösa hål. Med taktfasta steg går de mot barrikaden, mot människorna, mot döden, upprätta, närmare och närmare. Tre... fem... åtta kräk... Och den främste i ledet kastar plötsligt tillbaka sitt huvud och utstöter ännu ett vrål som skär genom märg och ben.

20 kommentarer:

 1. låter riktigt hemskt! jag skulle få mardrömmar! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade inte förstått att det var en sån här bok.

   Radera
 2. Så du har äntligen tagit tag i den här boken nu 🙂 Hoppas du gillar den!

  SvaraRadera
 3. Inte min genre, men jag har faktiskt läst den. Men gillade den inte, trots att det är en klassiker...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den kanske redan har uppnått klassikerstatus.

   Radera
 4. Den har jag inte läst men kan mycket väl tänka mig att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge verkar den lite konstig, men jag väntar med att fälla något omdöme.

   Radera
 5. Jag har hittills inte varit sugen på den här serien fast andra i hushållet läst och uppskattat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se om jag tycker att detta är en serie att fortsätta med, eller om det räcker med första delen.

   Radera
 6. Ruskigt stycke. Sett den här serien lite här och var men inte riktigt lockats till läsning. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl nästan så att nackhåren reser sig.

   Radera
 7. Den står oläst i hyllan. Måste prova att läsa den. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många har tyckt om den har jag förstått på omdömen jag sett tidigare.

   Radera
 8. Jag kollade upp boken på Goodreads https://www.goodreads.com/book/show/17274667-metro-2033?from_search=true&from_srp=true&qid=qKo3H1vD1P&rank=1 Intressant författare! Finns också en Metro2035. Otäckt värre, men det betyder inte att boken är dålig. Jag tycker det är mindre läskigt att läsa Sf än att läsa krim för där kunde allt vara verkligt. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det finns en Metro 2034 också. Ja, han är intressant. Han har visat mod genom att kritisera Rysslands krig mot Ukraina. För detta har en rysk domstol utfärdat en arresteringsorder.

   Radera
 9. Svar
  1. Det är en av de mest sålda sf-romanerna i Sverige.

   Radera