tisdag 13 september 2022

Tisdagstrion: Fönster, dörrar, portar & portaler

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat fönster, dörrar, portar & portaler. Här är min trio:   

Folk med ångest av Fredrik Backman är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den ... tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?
Skönhetens väg är en roman skriven av Martha Hall Kelly.

Så här beskrivs boken i baksidestexten:
"Caroline är volontär på franska ambassaden i New York och har precis mött männen i sina drömmar. På andra sidan Atlanten tar den polska sextonåringen Kasia spionuppdrag för att imponera på pojken hon älskar. Samtidigt ser den unga tyska läkaren Herta inget annat val än att börja arbeta i ett koncentrationsläger för att försörja sig.
Efter att Kasia tillfångatagits av tyskarna möter hon Herta under omständigheter som saknar motstycke i vår historia. Men Carolines välgörenhetsarbete tar henne till Europa, där hennes och Kasias vägar möts."

Detta är en riktigt intressant roman, som har verklighetsanknytning. Caroline Ferriday ägnade en stor del av sitt liv åt att först hjälpa föräldralösa barn i Frankrike, och efter kriget hjälpa "kaninerna" från koncentrationslägret Ravensbrück, det enda lägret som bara hade kvinnliga fångar. "Kaninerna" var kvinnliga fångar som man gjorde experiment genom att operera in olika former av föroreningar i deras ben. Beteckningen fick de därför att benen blev så svårt skadade att de fick hoppa istället för att gå och de var också försökskaníner.
Även läkaren Herta Oberheuser har funnits. Hon var en hängiven nazist och var med och utförde de fruktansvärda experimenten. Dessutom avlivade hon ett stort antal fångar. Hon dömdes efter kriget för brott mot mänskligheten.
Lägerfången Kasia har också en förlaga i verkligheten, men namnet och hennes berättelse innehåller fiktiva delar.
Författaren låter alla tre omväxlande berätta sina historier. Jag kände inte alls till historien om "kaninerna". Det är en förfärlig historia, men Martha Hall Kelly har gjort en grundlig research och har, genom att i romanens form ge liv åt bortglömda människor, utfört en viktig gärning. 
Det är inte en rakt igenom lättläst bok. Det beror inte på att den skulle vara illa skriven, utan på att det handlar om människor som utsattes för ofattbar grymhet i en tid som inte ligger mer än åttio år bakåt i tiden. Den som läst Boktjuven av Markus Zusak och Ung i ghettot av David Safier kommer att ha stor behållning av Skönhetens väg. Detta är en roman som jag varmt rekommenderar.

Sluta aldrig fly är ännu en av Harlan Cobens spänningsromaner. Som vanligt har han skapat en bladvändare, som innehåller en hel del vändningar. Saker är inte alltid som man tror.

Huvudpersonen Win är historiens berättare. En inte rakt igenom trevlig person. En löjligt rik man som njuter av att ta till våld. Ändå är det honom läsaren måste hålla på, eftersom många av de andra karaktärerna är mycket värre.

Många författare av deckare och spänningsromaner skapar en huvudperson som får hänga med i bok efter bok. Så gör dock inte Harlan Coben. Han skapar hela tiden nya karaktärer, vilket ger varje bok en fräschör. Den ena är inte den andra lik.

Här får vi följa den något sarkastiske Win i hans jakt på sanningen. Vem kidnappade Patricia? Vem stal familjen Lockwoods tavlor? Var det flera personer inblandade i bortförandet av unga flickor som våldtogs och mördades? Svaren får vi inte förrän alldeles i slutet av boken. Och det visar sig att sanningen är en helt annan än man hade kunnat tro.

25 kommentarer:

 1. Folk med ångest läste jag först i våras, lite sen på bollen. Den var ganska galen, men jag gillade den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Folk med ångest hade sina poänger :D

   Radera
 2. Har läst Backman, bra men inte hans bästa. Dina andra två låter spännande.

  SvaraRadera
 3. har inte läst något av Backman. Skönhetens väg kände jag inte till. Coben brukar jag läsa. visst är han spännande med alla sina förvecklingar

  SvaraRadera
 4. Jag har läst Backman och Coben och skulle gärna läsa Skönhetens väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönhetens väg är bra, även om det är en förfärlig historia.

   Radera
 5. Se där, det fick du ju till bra!

  SvaraRadera
 6. Tre böcker som jag inte har läst, men Folk med ångest känner jag ju väl igen.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst någon av dina böcker. Har dock hört talas om Folk med ångest och Coben. Men ska nog läsa skönhetens väg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra bok, men ämnet är jobbigt.

   Radera
 8. Jag har läst alla tre böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 9. Folk med ångest känner jag till men de andra två är nya. Jag blir nyfiken på Skönhetens väg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönhetens väg har ett tungt innehåll, men författaren har gjort en bra research.

   Radera
 10. De två första har jag läst och tyckt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt olika böcker, men bra båda två.

   Radera
 11. Vad det egentligen är för fel på folk nuförtiden ägnar jag mig åt att tänka på emellanåt :-) Så jag kanske borde läsa Folk med ångest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, det kanske kan vara en bra idé :D

   Radera
 12. Inte läst någon av dina. Folk med ångest verkar rörig, fast visst sjutton undrar man alltmer ofta vad det är för fel på folk nuförtiden. :D Tack för tipsen!

  SvaraRadera