tisdag 28 mars 2023

Tisdagstrion: Brev & dagböcker

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat brev & dagböcker. Här är min trio:  

Med Sista brevet till Sverige avslutar Vilhelm Moberg romansviten om utvandrarna Karl Oskar och Kristina. Här får vi läsa om stora händelser i Amerikas historia. Inbördeskriget som ledde till slaveriets avskaffande och det sista stora Siouxupproret.
Men framför allt följer vi naturligtvis Karl Oskar och hans familj. En tionde gång blir Kristina gravid och det är en gång för mycket. Hon dör och lämnar maken i sorg och raseri.
Åren går och Karl Oskar är en gammal och ledbruten man. Han håller sig mest i sin stuga där han plågas av smärtor i kroppen. Hans käraste ägodel är en karta över Ljuders socken. När smärtan är som värst studerar han kartan och drömmer sig tillbaka till det gamla hemlandet, även om han aldrig ångrade att han utvandrade.
Till sist dör även Karl Oskar och en granne skriver ett sista brev till Karl Oskars syster för att berätta att brodern är död. Han begravs på den begravningsplats han själv varit med om att utvälja för de svenska invandrarna. Vid ingången till gravplatsen står orden: Saliga äro de som här sofwa. Ewig Frid är Dödens gåfwa.
Om denna romansvit kan jag bara säga: Läs den om du inte har gjort det! Den beskriver en tid där människor kände sig tvingade att lämna Sverige för att få rätten att bestämma över sig själva och för att kunna försörja sina barn.

Få litterära verk har fångat människors sinnen som Johann Wolfgang von Goethes roman om den unge Werther och hans Lotte - ett av de stora kärleksparen i världslitteraturen. När den tyske nationaldiktaren skrev sin tragiska kärlekssaga var han bara 24 år och boken hade i viss mån självbiografisk bakgrund. Romanen var ett litterärt lyckokast och gjorde omedelbar succé och skandal när den kom ut.
I bokens spår uppkom en formlig Wertherfeber. Unga män klädde sig som Goethes hjälte - den blå fracken med den gula västen blev weltschmerzuniformen i Europa. Några sköt sig också i likhet med bokens hjälte en kula för pannan.
Detta är en av dessa böcker som det är roligt att ha läst. Jag har känt till titeln länge, men enbart det faktum att den är skriven av Goethe har känts lite avskräckande. Han är ju känd som en av de absolut främsta tyska poeterna.
Men Den unge Werthers lidanden skrevs långt innan han blev den store poeten. Den utgör ett exempel på den då rådande epoken Sturm und Drang, som i Tyskland avlöste upplysningen. Den visade vägen mot romantiken.
Boken är vad som brukar kallas en brevroman. Den består till största delen av brev, som Werther skickar till sin vän Walter. Walters svarsbrev får vi inte läsa, utan vi får tänka oss hans svar genom Werthers fortsatta brevskrivande. Genom breven får vi läsa om Werthers glödande kärlek till Lotte; en omöjlig kärlek, för hon är redan bortlovad till en annan.

Pojken som följde med sin far till Auschwitz av Jeremy Dronfield.
Wien 1939. Gustav Kleinmann och hans son Fritz grips av SS och sänds tillsammans med hundratals andra judar till Buchenwald i Tyskland. Detta är början på en obegriplig prövning som inbegriper misshandel, svält och omänskliga förhållanden.
När Gustav ska förflyttas till Auschwitz - en säker dödsdom - vägrar Fritz att lämna hans sida. Det som håller dem vid liv genom fasorna och lidandet är kärleken mellan far och son.
Boken är baserad på Gustavs hemliga dagbok från lägren och ett digert grävande i historiska arkiv. Här berättas familjen Kleinmanns historia - en berättelse om kärlek, mod och överlevnad i en fruktansvärd verklighet utan motstycke.

18 kommentarer:

  1. Japp vi hade en lika. Men jag har inte läst min än. Hoppas få feeling för den snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland krävs det nog lite feeling för att ta tag i vissa böcker :)

      Radera
  2. Det är ganska fantastiskt att någon har lyckats skriva dagbok i koncentrationsläger.

    SvaraRadera
  3. Sista brevet till Sverige läste jag för mycket länge sedan. Tyvärr minna jag inte mycket. Retfullt att inte minnas faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk om man kunde minnas alla bra böcker man läst. Inte bara titeln, utan innehållet.

      Radera
  4. Dronfields och Mobergs bok vill jag läsa. Den unge Werther har jag läst och tyckte om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda innehåller mycket elände, men de är mycket läsvärda.

      Radera
  5. Bra passande trio, gillar Werther, Moberg är bra.

    SvaraRadera
  6. Sista brevet till Sverige har jag läst, men inte de andra två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dronfields bok är en fin bok som behandlar ett förfärligt ämne.

      Radera
  7. Sista brevet till Sverige, så klart. Den hade jag inte en tanke på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mest förvånad över att ingen har tagit med Anne Franks dagbok.

      Radera
  8. Sista brevet från Sverige är den enda av dina som jag läst.

    SvaraRadera