torsdag 23 mars 2023

Helgfrågan v. 12

Helgfråga från Mias bokhörna. Är ljudböcker en form av läsning? Helgfrågan lyder:

En del påstår att om man läser ljudböcker så läser man inte. Vad tycker du?    

Det här är med något annorlunda ord samma fråga som ställdes i helgfrågan den 26 maj ifjol, så jag håller mig till samma svar nu som då:

Jag skulle aldrig säga att jag lyssnar på en vanlig, fysisk bok. Den läser jag ju. Därför tycker jag att det känns mer rätt att säga att man lyssnar på ljudböcker.

12 kommentarer:

 1. Oj, det är bättre du kör Helgfrågan som har sådant minne. 😀Jag kan både läsa och lyssna på en bok men när boken är slut är den utläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har jag kanske löjligt bra minne, men jag glömmer var jag har lagt mina glasögon :))

   Radera
 2. muntligt berättande är gammalt, icke-läskunniga barn lyssnar på böcker, vilket kan likställas med läsande, min blinda kompis lyssnar på böcker, för honom samma som läsa, han kan även läsa med fingrarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte löjlig nu! Det är klart att jag vet att muntligt berättande är gammalt. Det var inte vad frågan handlade om. Att icke-läskunniga barn lyssnar på böcker är också självklart. Det behöver du inte berätta för mig. Men om det kan likställas med läsande, varför vill vi då att de ska lära sig läsa? Att läsa brailleskrift håller jag däremot med om att det är en form av läsande.

   Radera
 3. det är skillnad på att läsa och lyssna. ljudboken har ju en inläsare som tolkar. i boken är en ensam med bokstäverna. jag brukar både läsa och lyssna för att få mesta och bästa om boken

  SvaraRadera
 4. Dyslektiker får läroböcker som ljudböcker vid universitetet, det är toppen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Fast det är ju helt irrelevant för veckans helgfråga.

   Radera
  2. nej, dyslektiker uppfattar lyssnade läroböcker som lästa läroböcker.

   Radera
 5. Men OM du kommer på hur man lyssnar på en pappersbok kan du väl berätta, för det blir en världsnyhet!!!!

  SvaraRadera
 6. Jo, det är ju liksom lite så jag också tänker. Tror inte det är bra att blanda ihop läsa och lyssna på det sättet, såklart utan att lägga olika värderingar i det hela.

  SvaraRadera