tisdag 14 mars 2023

Tisdagstrion: Kräldjur

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat kräldjur (ormar, ödlor, men även krokodiler, sköldpaddor). Här är min krälande trio:   

Ormen i Essex av Sarah Perry var en bok jag sett fram mot att läsa; inte minst på grund av det fantastiska omslaget, och jag blev inte besviken. Det är egentligen inte den mystiska sjöormen som är den viktiga i den här berättelsen. Snarare är det en berättelse om hur människor i skilda samhällsklasser levde under den viktorianska eran. Av någon anledningen har den epoken fått rykte om sig att präglas av prydhet och dubbelmoral, men den här boken handlar inte om det. Istället får vi läsa om hur fattiga människor drabbas när samvetslösa fastighetsägare höjer hyrorna och suger ut de fattiga. Vi följer en kvinna som är sjuk i tuberkulos. Det är en sjukdom som jag trodde bara drabbade den sjukas lungor, men författaren beskriver hur sjukdomen även kan förändra psyket.

Jag inser att det låter förfärligt tråkigt när jag läser vad jag har skrivit. Men lugn, det handlar inte bara om klassförtryck och sjukdomar. Där finns också stort utrymme för kärlek. Prästen William Ransome älskar verkligen sin hustru Stella, men han älskar även Cora. Kan man älska flera? Ja, det kan man, men det kan vara kärlek på olika sätt. Det är även andra i boken som söker kärleken och några finner den, medan några blir utan.

Boken är svår att sammanfatta, för den inrymmer så mycket. Jag blir inte ens klok på vilken genre detta är. Men jag tyckte verkligen om boken. Persongalleriet är intressant, och jag skulle gärna vilja veta hur det gick sedan, inte minst för barnen. Äsch, jag slutar där. Läs boken själv :)

Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren är en mycket speciell bok att läsa, eftersom den till stor del är skriven på västerbottnisk dialekt.

Romanen, som är ganska kort, rymmer mycket elände. Huvudpersonen Janis morfar förlorar äganderätten till sin gård till handelsmannen. För att kunna betala arrendet, tvingas Janis mor att betala handelsmannen med sin kropp. När handelsmannen dör, tar hans son över, i alla avseenden. Sedan Janis mor blivit äldre och mindre attraktiv, får dottern Eva (handelsmannens halvsyster) ta över "betalningsansvaret." Efter hennes död, blir det Janis hustru Johanna som utnyttjas
.
Idel elände sålunda, men boken är ändå intressant, och den är ju faktiskt Torgny Lindgrens genombrottsroman.

Titeln kommer från Bibeln: "Tre ting äro mig förunderlige, och det fjerde vet jag icke: Örnens väg i vädret; ormens väg på hälleberget; skeppets väg midt i hafvet; och en mans väg till ena pigo."  (Ords 30:18-19)

I Djungelboken av Rudyard Kipling förekommer ormen Kaa, så den får vara med.

Boken berättar om Mowgli, pojken som växte upp bland vargarna i djungeln och som lärde sig tyda skogens alla tecken. Det handlar om Baloo, björnen som lärde Mowgli djungelns lag, om den svarta pantern Baghera som lärde honom jaga, om ensamvargen Akela, om ormen Kaa och mungon Rikki-Tikki-Tavi, alla barns favorit. Det är både glada och vemodiga berättelser - om ömhet mellan djur och människor, om godhet och grymhet, spännande äventyr och kamp mot fiender i det vildas gröna rike. (Bilden är från en annan utgåva än den jag läst.)

Att boken Djungelboken är något helt annat en den tecknade Disneyfilmen visste jag, men jag visste inte på vilket sätt de skilde sig. I boken är Baloo en klok björn, som tar sig an Mowgli och lär honom djungelns lag. Och pytonormen Kaa är Mowglis vän, inte hans fiende.

Men det fanns även andra saker som överraskade mig. Boken är en novellsamling som gavs ut som två böcker på engelska och många av novellerna handlar inte alls om Mowgli, utan om andra av djungelns innevånare. Konstigast är att det finns en novell om eskimåer. Kändes inte att den hade så där väldigt stark djungelanknytning.

Men jag tyckte verkligen om boken. Den är fylld av spännande strider, men även av stark vänskap. Kipling ger rikliga och intressanta miljöbilder, så att jag nästan kan känna att jag befinner mig i djungeln. Det är en bok jag är glad att ha läst.

(Det blev tydligen bara ormar. Inga krokodiler eller sköldpaddor.)

26 kommentarer:

 1. mysigt att Djungelboken får vara med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men den var inte alls som jag väntat mig.

   Radera
 2. Kanske får du mig att läsa Ormen i Essex ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir som sagt var inte riktigt klok på vad det är för sorts bok, men den är värd att läsas.

   Radera
 3. Ormen i Essex köpte jag när den kom ut men tappade omedelbart lusten att läsa den. men jag inser att jag borde tycka om den. Ormens väg på hälleberget och Djungelboken har jag läst desto ordentligare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tappade du omedelbart lusten att läsa den? Det låter allvarligt.

   Radera
 4. Svar
  1. Det är roligt att ha läst den, så att man inte bara är hänvisad till Disneys tecknade filmversion.

   Radera
 5. Tre böcker som jag har läst och en som jag också har i trion, men den är ju värd att uppmärksammas på många ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Ormens väg på hälleberget är läsvärd, även om den inte är speciellt trevlig.

   Radera
 6. Jag har inte läst någon av dem, men Ormen i Essex har jag varit nyfiken på sedan den kom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag lockades av det fina omslaget.

   Radera
 7. Jag har faktiskt läst alla i din trio.

  SvaraRadera
 8. Ormens väg och Djungelboken gillar jag. Blir sugen på att läsa Ormen i Essex.

  SvaraRadera
 9. Jag tyckte om delar av Perry men något fattades mig.

  SvaraRadera
 10. Passande trio. Djungelboken älskar jag verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag blev väldigt förvånad när jag läste den.

   Radera
 11. Ormen i Essex är riktigt bra. Både Ormens väg på Hälleberget och Djungelboken vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Torgny Lindgren var en intressant författare.

   Radera
 12. Visst har Ormen i Essex ett fantastiskt omslag! Har läst och gillat alla dina tre (men kom bara på Djungelboken till min egen trio).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen ett omslag som gör en nyfiken.

   Radera
 13. Djungelboken hade jag också med (och ja, Kaa är ju en vän i boken!), de andra två har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt att Disney gjorde om Kaa till ondskefull i den tecknade filmen.

   Radera