tisdag 7 mars 2023

Tisdagstrion: Runt Östersjön

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat runt Östersjön. Här är min trio:  

Nytt land är skriven av Mathias Alm. 1874 är den finska landsbygden utarmad efter år av missväxt och svält. Aksel har sett många familjer försvinna eller gå under, och han vet att han har havet att tacka för att de ännu är vid liv. Hans älskade hustru och deras dotter. De har ingenting annat än fisket att leva av. Drömmen om ett drägligare liv åt familjen har fått honom att blicka långt bortom horisonten. Mot Sverige.
Detta är helt enkelt en riktigt bra bok! Alm beskriver på ett fullkomligt lysande sätt Aksels färd över havet från Finland till Sverige, så att man som läsare sitter och huttrar när vattnet stänker över honom och hela tiden oroas man med honom att något ska hända, för han är ju, för att tala med Erik Gustaf Geijer, ensam i bräcklig farkost.
Mathias Alm har inte suttit på sin kammare och plötsligt kommit på en berättelse. Den bygger på en sann historia som hans farmor berättat för honom om sin morfarsfar, som var den som i verkligheten gjorde den farofyllda resan. För oss nutidsmänniskor, som möjligen tar en tur över Östersjön med Cinderella eller någon av de andra färjorna, kan det vara svårt att förstå hur någon kan ha färdats med en roddbåt över Kvarken.
Aksel är givetvis bokens huvudperson, och ett av skälen till att detta är en så läsvärd roman är att författaren gör honom till en trovärdig karaktär. Han må kunna betraktas som en hjälte, som kunde företa den farofyllda färden och mödosamt skapa sig ett liv i ett nytt land, men författaren gör honom mänsklig genom att vi får ta del av Aksels tankar, där han ständigt frågar sig om han gjorde rätt i att lämna kvar familjen i väntan på att kunna fara tillbaka och hämta dem. En del i honom vet att han gjorde rätt eftersom han skulle ge dem ett så mycket bättre liv än det gamla, men en annan del av honom plågas av ovissheten hur hustrun och dottern klarar att få mat på bordet när han inte finns hos dem.

Den här boken utspelar sig inte på Östersjön, men väl i Polen, som efter andra världskriget har en betydligt längre kust än före kriget.
David Safier lär vara känd för att skriva böcker med humoristiska inslag. Hans roman Ung i ghettot är dock inte en sådan bok.
Den här boken utspelar sig i det judiska ghettot i Warszawa 1943. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes lillasyster Hanna ska överleva i ghettot. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. De lyckas stå emot de mäktiga SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. Hela 28 dagar.
Man kan lugnt säga att detta inte är någon feelgoodroman och det är heller inte Safiers avsikt. Han har skrivit boken till sina barn, men även till sina farföräldrar som dog i Buchenwald och i Lodz ghetto.
Han ger ingen förskönande bild av hur nazisterna metodiskt arbetade för att utrota judarna. De icke-judiska polackerna är inte intresserade av att hjälpa sina judiska landsmän. Snarast är de glada över att tyskarna utrotar judarna och de hjälper beredvilligt till.
Men det finns även judar som hjälper SS. I en fåfäng förhoppning att själva få överleva finns det judiska poliser som medverkar i gripandet av judar som ska skickas till dödslägren.
Det är en tung berättelse med mycken sorg. Samtidigt finns det, mitt i all förtvivlan, möjlighet att finna kärlek, om än bara för en kort tid.
Idag ökar antisemitismen i Sverige, inte minst på grund av invandringen av muslimer. Jag rekommenderar denna bok varmt för alla som vill få en ökad förståelse för vad antisemitism i praktiken kan innebära.

Boken Färjan av Mats Strandberg utspelar sig definitivt på Östersjön. Av baksidestexten framgår följande: "I kväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en finlandskryssning. Under 24 timmar ska de lämna vardagen bakom sig och släppa alla hämningar. Men det finns något ondskefullt ombord. Mitt i natten, ute på Östersjön, är det omöjligt att fly. Det finns inget sätt att kontakta land.
Vanliga människor tvingas bli hjältar, men denna natt kan också locka fram det värsta i dem - något som kan förändra världen för all framtid om färjan når hamnen i Finland.
Välkommen ombord på Baltic Charisma."
Det här är en otäck bok, inte tu tal om den saken. Och det får man väl räkna med när man ser blodet på väggarna på omslaget. Det finns något ombord, och snart vet du inte vem du kan lita på. Är din bästa vän också en av "dem"?
Men när jag säger att boken är otäck, så är detta inte något negativt omdöme. Det överensstämmer med genren och författaren har Stephen King som förebild, vilket väl säger det mesta.
Boken är riktigt bra, och det tror jag beror på att det inte är förfärligt hela tiden. Redan Alfred Hitchcock visste att man måste växla mellan det lugna, vardagliga och det skräckfyllda, och detta lyckas Strandberg med. Att ondskan finns mitt i vardagen gör den mer skräckfylld. Och är du på en färja, kan du inte ta dig därifrån.

24 kommentarer:

  1. minns att du skrivit om de två första tidigare. Färjan har jag själv plågat mig igenom som sommarföljetong i SvD. väldigt välskriven, men fy, så äcklig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar verkligen både Nytt land och Ung i ghettot. Visst är Färjan läbbig, men som du säger - väldigt välskriven.

      Radera
  2. Färjan ... så klart! Den hade jag ingen tanke på alls.

    SvaraRadera
  3. Nytt land och Ung i ghettot verkar vara bra! Tack för tips!

    SvaraRadera
  4. missväxt var verkligen tufft för många

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var inte bara att gå till snabbköpet och handla. Dessutom hade man inga pengar när skörden slog fel.

      Radera
  5. I båt på Östersjön, det är ju också en bra vinkling på temat. Färjan har jag inte vågat läsa. Den ska vara blodig och otäck, har jag hört.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den otäck. En utmärkt bok i den genren.

      Radera
  6. Färjan är verkligen otäck, men bra!

    SvaraRadera
  7. Har hört talas om Färjan, misstänker att den är alltför ruggig för mig ...

    SvaraRadera
  8. Ung i ghettot är den enda jag läst. Tack för övriga tips.

    SvaraRadera
  9. Ung i ghettot och Färjan har jag läst. Men inte den första, den lät bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att en bok där författaren är den som hört av sig och erbjudit ett recensionsex kan vara så bra som Nytt land var.

      Radera
  10. Jag har läst Ung i Ghettot och Färjan.

    SvaraRadera
  11. Färjan har jag läst. Tack för tips om de andra två.

    SvaraRadera
  12. Såklart Färjan ska vara med! Hur kunde jag glömma den?

    SvaraRadera