onsdag 8 mars 2023

Veckans kulturfråga v. 10 2023

Dags för veckans kulturfråga hos Linda som har bokbloggen enligt O. Idag är det Internationella Kvinnodagen, och detta ligger givetvis till grund för den här veckans fråga. Veckans kulturfråga lyder: 

Vilka kulturella kvinnor vill du uppmärksamma idag?

Det var svårt. Inte för att det saknas kulturella kvinnor, utan det är detta att välja ut några. Någon rättvisa i mina val finns förstås inte, utan jag tar fem kvinnor som poppar upp i skallen.

Först ett par författare. Stina Jackson för hennes fina miljö- och personskildringar i debutromanen Silvervägen. Efter den kom Ödesmark, men den har jag tyvärr inte läst. Sedan vill jag lyfta fram Ann-Helén Laestadius, och boken som fått mig att välja henne är Stöld. Det är en bok om hur samerna förtrycks även i våra dagar. En viktig bok som alla borde läsa.

Sedan ett par sångerskor. Anna Bergendahl, som har en röst som får mig att rysa av välbehag. Hon vann Melodifestivalen 2010 och fick representera Sverige i ESC. Det blev något av ett fiasko, men när hon var tillbaka i tävlingen 2019 med Ashes to ashes hade hennes röst verkligen utvecklats. Jag älskar att höra henne sjunga den låten, även om texten är märklig. Under alla de här åren har hon varit sångerska, samtidigt som hon utbildat sig till läkare. Vilken kvinna! Därefter väljer jag Helen Sjöholm. Kan man annat än älska hennes framförande av Gabriellas sång?

Slutligen vill jag gärna ta med konstnärinnan Johanna Backman, som var en av Lerins lärlingar. Trots sitt handikapp har hon fått ställa ut på Liljevalchs vårsalong.


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Han är ju så speciell själv, så jag tror att han har lättare att förstå deltagarna än vad många andra skulle ha kunnat.

   Radera
 2. Johanna Backman är verkligen ett bra exempel :)

  SvaraRadera
 3. Kul kvintett! Jag gillade inte Jacksons bok. "Stöld" har jag på vänt. Skulle jag ha haft med en sjungande tjej hade det definitivt blivit Robyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att alla inte har uppskattat Silvervägen.

   Radera
 4. Har inte följt Lerins lärlingar, men blev nyfiken på Backman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller följt Lerins lärlingar, men tycker ändå att det är roligt att få lyfta fram en av deltagarna.

   Radera