fredag 29 mars 2024

Fem en fredag v. 13: Situationer

Fem en fredag kommer från bloggen elisamatilda. Varje vecka ställer Elisa fem frågor. Den här gången kallar hon temat situationer.

1. En vän är i närheten och vill komma förbi. Hur lång tid behöver du innan du skulle kunna öppna dörren?
En kvart i alla fall så jag hittar fixa det värsta.

2. Du hittar något på marken som ser tappat ut. Vad gör du?

Det beror nog på vad det är. Är det en mössa, en vante eller något liknande tar jag nog upp den och lägger den på något högre se den blir synlig. Finns ingen sådan högre punkt får den ligga kvar. Skulle det vara en plånbok eller ett smycke som ser dyrbart ut tar jag det till polisen. Eller, om jag hittar uppgifter i plånboken med ägarens namn så kan jag kontakta personen.

Nyligen upptäckte jag, när jag kommit hem sent och hade åkt buss, att min plånbok var borta. Jag letade överallt i lägenheten och i kläderna, men hittade inget. När klockan var 2 hade jag givit upp och skulle lägga mig. Då ser jag att jag fått ett sms från en man som hade hittat den. Tack!!!

3. Du vaknar plötsligt av att du står på en scen med publik som väntar. Vad gör du?

Jag är inte säker på att jag förstår frågan. Skulle jag ha stått och sovit på scenen ögonblicket innan? Om jag ska hålla ett föredrag som jag har förberett så är det väl bara att tuta och köra.

4. Ute på stan ser du en bit bort hur några försäljare vill sälja in något till förbipasserande. Vad gör du?
Jag är alltid lite kluven i sådana situationer. Helst vill jag försöka undvika dem, men samtidigt är jag nyfiken på vad det är de vill sälja. Men ser jag att det är några säljare av telefonabonnemang så skyndar jag på stegen. Vid något tillfälle ropade en sådan säljare efter mig: "Vad ringer du med?!" Då svarade jag: "Telefonen!". Så var jag av med den säljaren ;)

5. På middag blir du serverad något du absolut inte tycker om. Hur reagerar du?

Åh så svårt! Är det något tillbehör så går det kanske att peta bort. Som gröna ärter. Men om det är något riktigt läskigt som sushi eller oliver och de är en huvudbeståndsdel av det som serveras, då vet jag inte. Jag får ju nästan kväljningar av att skriva det här. Får man skylla på allergi?

18 kommentarer:

  1. Så roligt att läsa dina svar. Allergi kan man alltid skylla på och jag funderar i bland över om en del inte en del faktiskt gör det också. Skyller på det alltså när det är något som inte passar.
    Glad påsk!
    /Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag gick i lågstadiet var det nog ett par klasskamrater som var allergiska mot fisk. Jag undrar allt... ;)

      Radera
  2. Om vännerna kommer till mig för att städa så gärna för mig 🙂
    Jag fick också min plånbok upphittad, gångväg från polisstationen, ett par lämnat, polisen ringde. Jag körde dit, paret kvar, hade faktiskt riktiga pengar, gav som hittelön: "Köp blommor!"

    Försöker vara trevlig mot unga försäljare, kanske deras första jobb. En gång sa jag jag till en telefonsäljare att jag inte behöver nån telefon, har inga vänner... Han blev tröstande, och jag skämdes...

    Gröna ärter är väl inte det äckligaste att äta! Trevlig Långfredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, gröna ärter fixar jag att äta, även om jag inte tycker om dem. Men sushi och oliver? Hu!

      Radera
  3. Sushi och oliver kan vara bland det godaste som finns. Jag tar gärna dom om du tar blodpudding och annat läskigt 😉 Ha en fin påsk!

    SvaraRadera
  4. Haha! Jag är jätteförtjust i både sushi och gröna ärter, oliver också om de är svarta ... Visst är det underbart att det finns en massa ärligt folk där ute. Folk som inser att en plånboks rätta ägare blir helt lycklig över att få den tillbaka. Så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt mig så är nog det enda som är äckligare än gröna oliver just svarta oliver!

      Radera
  5. Jag skrattade när jag läste om din avoghet mot gröna ärtor. Min son vägrade nämligen att äta det när han var liten. När jag frågade varför sa han att huvudet skakade! Han rös m.a.o. Så´n tur att du fick tillbaks din plånbok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag var mycket tacksam! Eftersom den som hade tagit hand om min plånbok dessutom var en muslim som hette Hussein så fick mina fördomar sig en törn också. Sånt är nyttigt.

      Radera
  6. fruktansvärt att tappa plånboken. och så trevligt att någon tagit den till vara och meddelade dig. en och annan gång kan människor överraska positivt. jag har en gång under en tonfiskfestival i Japan blivit bjuden en stor, maffig, rå bit tonfisk. när jag förklarade att jag inte kunde äta den förstod jag att jag var både oartig och obegriplig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske var som att tacka nej till kaffe ;)

      Radera
  7. Med undantag av sista frågan så svarar vi rätt lika. Men vilken lättnad det måste ha varit att någon ärlig person ringde dig och berättade att han hade hittat din plånbok. Hoppas du tackade med en flaska vin eller nåt;-)
    Du är nog den första som precis som jag inte äter gröna ärter. Peter bort varenda ärta om en Wiener Schnitzel serveras med ärter. Sushi och oliver däremot älskar jag. Ska strax servera just sushi till mig själv:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, inte en flaska vin till en muslim, men jag swishade honom 200 kronor.

      Radera
  8. Absolut får du skylla på allergi, din stackare! Annars kan du skyffla över både oliver och sushi på min tallrik om den ligger bredvid! Den där scenfrågan är väl tänkt som ett värsta scenario,,,o hur man skulle tackla den...Tuta och köra låter förnuftigt! Glad Påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får gärna mina oliver och min sushi! Absolut!

      Radera
  9. Försöker också hitta ägaren om jag hittat en plånbok. Annars lämnar jag in hos polisen. Allt av värde vill jag ge tillbaka, även om barn tappat ett gosedjur eller nåt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ett gosedjur kan vara nog så värdefullt.

      Radera