tisdag 12 mars 2024

Tisdagstrion: Böcker med titlar som börjar på M

Bokbloggen Ugglan & Boken har en tisdagstrio, där det är ett nytt tema varje vecka, och vi uppmanas knåpa ihop vår egen trio. Denna vecka är temat böcker med titlar som börjar på M. Här är min trio:

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman är faktiskt en helt fantastisk bok. Den handlar om Elsa som är nästan åtta år och som har en sjuttiosjuårig mormor som är galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna. Till en värld där alla är annorlunda, och då behöver ingen vara normal.
När mormor dör efterlämnar hon en serie brev, med ursäkter till folk som hon gjort illa. Det gör att Elsa får lära känna alla dem som bor i huset.
Jag vill understryka att detta inte är en barnbok, även om den vid första påseendet kan ge det intrycket. Den handlar om hur vi vuxna har så svårt att leva tillsammans och med oss själva och det krävs ett barn för att se igenom allt. Lite av barnet som upptäcker att kejsaren är naken.
Boken är mycket underhållande, men samtidigt innehåller den så mycket allvar. Det är en bok som jag bara måste rekommendera.

Mor gifter sig är en svensk klassiker, skriven av Moa Martinsson.
Mor gifter sig och Mia kan inte alls förstå vad det ska vara bra för. Styvfadern tillhör kategorin vuxna som inte tror att en sjuårs barnunge begriper mer än en tremånaders gris. Varför kvinnorna vill ha en vacker karl som tar dem om livet och gör dem med barn är ett av tillvarons mysterier, som inte ens Mias klara förståndsgåvor rår på. I hennes värld står modern och hennes slit för brödfödan i centrum. Högsta lyckan är ett hem med blåelseblommor på en kritad spismur. Men varje gång de vuxna träter och slåss betyder det nya och smärtsamma uppbrott för Mia.
Moa Martinson tillhör kategorin arbetarförfattare och det hon beskriver är ett hårt klassamhälle där det råder en ständig brist på det mesta för dem som ligger i botten. Ja, Mia och hennes familj finns inte på den verkliga bottnen. Där finns "tattarna".
Detta är en bok som griper tag och den blir aldrig tråkig. Författaren förmår skapa bilder av fattigdomen utan att det blir upprepningar. Men en miljö där närmsta grannen också är fattig ger även möjlighet till vänskap och solidaritet.
Jag är glad att jag läst boken. Det är en klassiker som jag hoppas fler vill läsa.

Mordet på Ekenäs är en nyutgiven historisk kriminalroman som utspelar sig i det fiktiva Frykeboda vid 1800-talets slut, strax innan det modernas intåg.
Den en gång i tiden ståtliga gården Ekenäs har stått obebodd i 14 år när familjen Ahlgren flyttar dit våren 1898. Grosshandlaren Wilhelm Ahlgren drömmer stort. Nu ska familjen få den framstående plats som de tidigare förvägrats i societetsstaden Karlstads uppburna kretsar. Här ska såväl han som hustrun Sofia och de två döttrarna Maria och Helena ta plats i samhällets översta skikt, så det gäller att både visa sig välbärgad och framgångsrik, och att ta för sig.
På nyårsafton, efter kvällens trerättersmiddag, känner sig grosshandlaren plötsligt dålig och går tidigt till sängs. Men nästa morgon är han ännu sämre. Läkaren som tillkallas säger först inget om sina misstankar, men för honom pekar symptomen mot förgiftning - av arsenik.

16 kommentarer:

 1. Har läst de två första och jag måste verkligen läsa något av dig.

  SvaraRadera
 2. Min mormor hälsar och säger förlåt är den enda jag har läst i din trio. En perfekt bok.

  SvaraRadera
 3. Backmans och Martinsons böcker har jag läst men inte din. Ska ta och läsa den snarast!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore roligt om du ville läsa den!

   Radera
 4. Vad roligt att du kunde ta med din egen bok! Grattis till den!

  SvaraRadera
 5. Är helt överens med dig om Backmans mormor-bok. Den är faktiskt lysande, jag har med den också.

  SvaraRadera
 6. Mor gifter sig var det längesedan jag läste - kanske dags för en omläsning?

  SvaraRadera
 7. Oj, Mordet på Ekenäs verkar ju riktigt spännande!

  SvaraRadera