Vad kan irritera dig i böcker? T.ex. felstavningar, upprepningar eller liknande.
Jag irriterar mig nog mest på texter där grammatikregler inte följs. Till exempel när någon skriver:
- De flesta av de som kom till festen bar frack eller långklänning. Det ska vara "De flesta av DEM som kom..." Av är en preposition och efter prepositioner ska det vara objekt.
- Vilket väder vi har fått! Dels regnar det och dessutom blåser det. Dels måste följas av dels. "Dels regnar det, dels blåser det." (Att skriva "Dels regnar det OCH dels blåser det" är förresten också fel.)
- När han kom hade han hans bror med sig. Vems bror? Om det är hans egen bror ska det vara "När han kom hade han SIN bror med sig."
- Hon blev glad eftersom att hennes önskan gick i uppfyllelse. Varför har det börjat smyga sig in ett "att" efter "eftersom"?!
- Att den svenska bisatsordföljden är på väg bort och ersätts av engelsk ordföljd är också mycket irriterande, men jag orkar inte tänka ut något exemepel nu.
Grammatikregelbrott bekommer mig icke, även om jag ser dem.
SvaraRaderaTur för dig :)
RaderaMissförstånd är inte kul. Men språket förändras, grammatik förändras. Inkongruent neutrumpredikativ är intressant exempel på förändring de senaste decennier. Inte alltid värt att följa regler man lärde sig i skolan för ett halvt sekel sedan. Jag tycker det är intressant att upptäcka förändringar i språket.
SvaraRaderaSvenska äpplen är goda. avgränsat
Svenska äpplen är gott. oavgränsat
Fast svenska äpplen är gott låter allt lite konstigt.
Raderadu skulle kunna jobba som korrekturläsare på något förlag
SvaraRaderaDet tror jag skulle passa mig.
RaderaPossessiva pronomen ställer till det för folk. Jag reagerar som du. Är obotlig korrekturläsare, från födseln - och om jag får säga det själv, en av de bästa jag stött på ...
SvaraRaderaVi skulle kunna sitta tillsammans och förfasa oss :)
RaderaJag skriver fortare än jag tänker så det kan man nog smyga in fel i mina texter. Men särskrivning är irriterande.
SvaraRaderaJa, felaktig särskrivning är en styggelse!
Radera